null Beeld

Nooit meer snurken!

Een Amerikaans bedrijf heeft een bed ontwikkeld dat helpt tegen het snurken. Wij geven je de beste anti-snurk tips.

VrouwOnline.nl

Nooit meer 's nachts wakker worden van ronkende bedpartners of opstaan met een rug waarvan het lijkt alsof er drie vrachtwagens overheen zijn gereden. Het Amerikaanse bedrijf Select Comfort heeft namelijk een 'smart bed' ontwikkeld. In het matras zitten sensoren die de ademhaling, hartslag en bewegingen van jou en je partner tijdens het slapen in de gaten houden.

De gegevens worden opgeslagen en naar een speciaal ontwikkelde app gestuurd. Die voorziet je vervolgens van een slaap-IQ-score en geeft advies en tips over hoe je beter kunt slapen.

Het slimme bed kan in hoogte en stevigheid worden aangepast door middel van een afstandsbediening, maar ook via een gesproken melding. Zo kun je jouw matras de opdracht geven om een massage te geven. En misschien wel het meest handige is dat je het bed aan de kant waar je partner slaapt kunt bedienen. Op die manier houdt het snurken snel op.

Erg handig natuurlijk zo'n 'smart bed', maar de kosten zijn er ook naar. Wie van het 'standaard' matras gebruik wil maken legt zo'n 5800 euro neer. Voor 11.000 euro krijg je een geavanceerde versie met speciale nachtstand en extra zijpaneel. De bedden gaan waarschijnlijk later dit jaar in de Verenigde Staten in de verkoop.

Voorkom snurken

1. Vermijd alcoholgebruik vanaf twee uur voor het slapen.

2. Gebruik geen zware maaltijd vlak voor het slapen.

3. Stop met roken.

4. Streef naar een goed lichaamsgewicht door gezond te eten en voldoende te bewegen.

5. Zorg voor een regelmatig leefpatroon, waarbij eventuele slaap-middelen en kalmerende middelen niet meer nodig zijn.

Oorzaken

- Slapen op de rug; hierdoor zakken het zachte gehemelte, de huig en de tong naar achteren.

- Een van nature lang en vrij slap zacht gehemelte en huig.

- Verslapping van de spieren van het zachte gehemelte, de huig en de tong door oververmoeidheid en door ouder worden. Ook alcohol en bepaalde medicijnen (slaapmiddelen, kalmerende middelen) verminderen de spanning in deze spieren waardoor ze verslappen.

- Voortdurende irritatie van de keel door roken of brandend maagzuur (ten gevolge van een breuk in het middenrif) kan de wand van de keelholte verdikken en de doorgang nauwer maken.

- Overgewicht. Hierbij worden ook de wanden van de keelholte dikker.

- Vergrote keel- en/of neusamandel. Dit komt vooral bij kinderen voor.

- Een te nauwe neusholte oftewel neusverstopping door zwelling van het neusslijmvlies (bij verkoudheid en allergie), door poliepen of door scheefstand van het neustussenschot, waardoor een te lage luchtdruk ontstaat in de keelholte bij het inademen.

De oorzaak vaststellen

De kno-arts zal allereerst vele vragen stellen aan de patiënt en zijn of haar partner om er achter te komen of er factoren zoals roken, alcoholgebruik, medicijngebruik of gewichtstoename aanwezig zijn die het snurken kunnen verklaren. Ook zal worden gevraagd naar met name neusverstoppingsklachten en keelklachten. De kno-arts zal ook de neus en keel uitgebreid onderzoeken, waarbij vaak met een flexibele endoscoop (kijkbuisje met diameter van 4 mm) de binnenkant van de neus en de keel tot aan de stembanden wordt bekeken, om zo te beoordelen waar vernauwingen aanwezig zijn. Soms zullen ook allergietesten en röntgenfoto’s worden gemaakt.

Lees hier waarom gesnurk het meest irritante geluid wordt gevonden.

Bekijk hier een schattig filmpje over een baby die bang is van zijn snurkende moeder!

Bron: BuzzO en Healthy Lives

Eerder verschenen op VrouwOnline

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden