null Beeld

PREMIUM

Noortje Herlaar: “Mijn kinderwens moest wachten toen ik relatie met Barry kreeg”

Ze zou het liefst elke dag mediteren en aan social media doet ze niet. Des te leuker vindt actrice en musicalster Noortje Herlaar (35) het om ‘Instagramprinses’ te spelen in de romantische komedie Just say yes, die later in 2021 te zien is.

Noortjes telefoon piept en een stralende blik volgt. “Mijn dochter heeft voor het eerst op het potje gezeten.” Of ze iets in dat potje heeft achtergelaten is onbekend, maar het is hoe dan ook een nieuwe stap in haar ontwikkeling. Dochter Bobbi is net 2 geworden en ‘geheel volgens het boekje’ is Noortje opnieuw zwanger. Dat maakte ze begin oktober bekend op de rode loper van het Gouden Kalveren Gala. “Ik had al een flinke buik en zag die blikken, dus ik moest wel”, bekent ze lachend. Gaf niks, een mooier moment om dat nieuws te delen was nauwelijks denkbaar. “Het was zo’n bijzondere avond. Ik voelde me al gezegend met een kind in mijn buik en toen kreeg ik ook nog een prachtige erkenning voor mijn werk.”Het Gouden Kalf ontving Noortje Herlaar voor de beste vrouwelijke bijrol in de familiefilm Kapsalon Romy, die eind 2019 in première ging. Later dit jaar is ze te zien in Just say yes, een romantische komedie waarin ze Estelle speelt, de zus van Lotte (Yolanthe Cabau), die toeleeft naar de bruiloft waar ze al haar leven lang van droomt. Als dat huwelijk niet doorgaat, trekt Lotte bij Estelle in, die onverwacht wél gaat trouwen."We hadden veel plezier tijdens de opnamen", vertelt Noortje. "In een scène rennen Yolanthe en ik in trouwjurk door een kasteeltuin vol gedekte tafels, ik met een te strak fietsbroekje aan om mijn buik te verbloemen. Ik vond mijn rol ook leuk. Ik speel een influencer, zo’n selfmade zakenvrouw die erg bezig is met hoe ze zichzelf op sociale media presenteert. Mijn tegenpool, want ik doe niet aan Instagram, Facebook of Twitter."

Waarom niet?

"Het kost me te veel tijd. Ik vind dat alles wat ik post heel origineel en heel leuk moet zijn, dus dan ga ik daar veel te lang over nadenken. Die tijd besteed ik liever aan andere dingen. Daarom is het wel lollig om nu, met veel extra haar en wimpers, een Instagramprinses te spelen."

En je speelt een bruid. Heb je zelf trouwplannen, met een tweede kind op komst?

"Welnee. Ik ben vaak genoeg getrouwd voor de camera."

Je was ooit verloofd...

"Dat vond ik heel lek, maar in alle eerlijkheid: ik werd gevraagd."

Tja, wat zeg je dan?

"Ik zei heel graag ja, maar wist op dat moment niet wat een huwelijk voor mij betekende. Daarom kwam er geen bruiloft. Ik ben jaren verloofd geweest." Na een hap van een bagel: "Dat geliefden in het bijzijn van familie en vrienden uitspreken waarvoor ze dankbaar zijn, vind ik wel mooi. Ik zie Barry en mij op zo’n manier nog weleens de liefde vieren, in de toekomst."

Alles op zijn tijd, bedoel je.

"Ja, ik ben vijf jaar geleden natuurlijk een gezin binnengekomen. Barry’s dochters waren toen 9 en 6. Ik ben er heel trots op dat Barry en ik de tijd hebben genomen om stappen te zetten. Onze dochter had geen twee jaar eerder geboren moeten worden. Iedereen in het gezin moest eerst opnieuw zijn plek vinden."

Dat is gelukt?

"We zijn uitgegroeid tot een XL-familie waarin iedereen zich veilig voelt. Laatst hebben we met de moeder van Barry’s oudste kinderen een huisje gehuurd. Zij logeerde er de eerste helft van de week met haar kinderen, wij kwamen de tweede helft van die week en hebben een paar dagen overlapt. Dat is niet alleen gezellig, iedereen durft ook zichzelf te zijn en alles aan te kaarten. Daar ben ik ontzettend blij om."

Klinkt als een ideale situatie.

'Ik zou alle ex-partners zo’n omgang met elkaar gunnen. Barry’s ex was ook de eerste die destijds zei hoe leuk ze het zou vinden als wij een kindje zouden krijgen. Ze ziet me niet als een bedreiging. Natuurlijk kan een situatie soms bedreigend aanvoelen. Ik heb me weleens buitengesloten gevoeld. Barry, zijn ex-partner en hun kinderen vormen een cirkel waar ik niet bij hoor, zoals ik met Barry, Bobbi en de nieuwe baby ook een cirkel vorm."

Wat vond je het lastigst aan die situatie?

"Dat er al een aantal keuzes was gemaakt, zoals de plek waar we gingen wonen. Ik zat nog fijn in Amsterdam, maar verhuisde vanwege Barry naar een Vinexwijk in Utrecht, die volledig was ingericht op gezinnetjes. Ik vond het ook wel een gemis dat ik bijvoorbeeld niet vijf weken met mijn nieuwe geliefde door Australië kon reizen. En mijn kinderwens moest wachten." Lachend: "Toen ik Barry leerde kennen, vond ik het feit dat hij vader was heel aantrekkelijk."

Jullie vielen voor elkaar op de filmset van Knielen op een bed violen.

"Er gebeurde niks op die filmset! En dat lag aan hem. Ik dacht tijdens het repetitieproces al: jeetje, wat is dit een bijzondere man, maar ik had geen idee hoe hij mij zag. Tijdens de opnames waren er wel kleine lolletjes en flirts als we naast elkaar in de make-upstoel zaten, maar Barry was vooral ontzettend serieus met die film bezig. We waren ook nooit met zijn tweeën op de set, geen moment. Pas op de een-na-laatste avond gingen we met een grote groep uit, dansen. Toen hebben we eindelijk tijd in één ruimte samen doorgebracht." Giechelt. "Dat was leuk."

null Beeld

Hoe was het toen het decor van de filmset wegviel?

"Daarna werd het echt spannend. Toen Barry mij thuis opzocht, voelde ik me heel naakt. De veilige context van het werk viel weg, en dit was het moment dat we elkaar echt zouden leren kennen... of niet. We stelden ons allebei kwetsbaar op, en vervolgens ging ik tien dagen in een klooster stiltemeditatie doen. Ik vond het belangrijk hoe hij daarop reageerde."

Hij stelde de goede vragen?

"Jazeker. Ik durfde daardoor te delen waar ik tijdens die tien dagen tegenaan was gelopen."

Waarom zocht je de stilte?

"Nadat mijn vorige relatie na vijf jaar overging, heb ik veel gewerkt en dat was prettig. Ik werd daardoor afgeleid en voor mijn gevoel ook gezien; ik had een hoofdrol in de serie De mannen van dokter Anne. Ik wilde in dat klooster uitzoeken of ik nog oké was met mezelf, ook zonder dat werk."

Tien dagen is lang.

"Ik heb dat heel fijn gevonden. Twee jaar daarvoor had ik al een zen-cursus gevolgd. Ik heb een drang tot perfectie en controle, wat leidt tot allerlei gedachtestromen. Mediteren helpt me om meer in mijn lijf te komen, en niet te denken dat die gedachten allemaal waar zijn."

Mediteer je elke dag?

"Nee, maar dat zou ik wel willen. Het is fijn om je bewust te worden van dingen waarin je je ‘vastdenkt’. Ik luister ook graag naar de podcast Omdenken. Ken je die?"

Nee.

"Daarin wordt een probleem van verschillende kanten bekeken. Soms heeft iemand die al zijn hele leven vastzit in een bepaald patroon een openbaring omdat er op een andere manier naar zijn probleem wordt gekeken. Prachtig. Psychotherapeut Esther Perel heeft ook zo’n interessante podcast: therapiesessies met stellen die kampen met problemen die we allemaal kennen, en het is heerlijk om haar daar wijze dingen over te horen zeggen. Ik hou ervan om menselijk gedrag te analyseren. En gesprekken die lekker diep graven in de psyche vind ik eigenlijk altijd heerlijk."

Arme Barry.

Schaterlach. "Als ik hem vraag hoe zijn dag was, zegt hij vaak alleen ‘gezellig’. Ik hou van iets grotere uiteenzettingen, maar soms zegt ‘gezellig’ genoeg."

Wanneer wordt het bij jullie ongezellig?

"Onze laatste ruzie was tijdens een spelletje, en die liep best hoog op. We zijn allebei fanatiek en als een van ons dreigt te verliezen, worden de regels opeens heel belangrijk. Laatst kon ik niet meer winnen en ging ik Barry zijn geringe zelfspot en fanatisme verwijten. Terwijl ik net zo erg ben.” Lachend: "Dat heb ik later wel toegegeven."

Geen gedoe over het huishouden?

"Nee. Bij ons geldt dat wie ziet dat er iets gedaan moet worden, het doet. Al zou de was zich wekenlang opstapelen als ik die niet wegwerkte. Barry ziet de was niet, maar verder is hij een heel actieve vader die ook vaak kookt. En gelukkig lieten onze projecten zich tot nu toe ook goed combineren."

Hoe gingen de opnames van Just say yes in coronatijd?

"Er werd afstand gehouden, en voorafgaand aan intieme scènes werd er getest. Daardoor voelde iedereen zich veilig."

Zijn er ook projecten gecanceld?

"Er stond een theatertour gepland met Lazarus, de musical van David Bowie (waarin Noortje een hoofdrol heeft, red.). Die viel weg. Dat vond ik jammer, want het is een fantastische productie, maar dat is niets vergeleken met wat andere mensen meemaken. Barry’s broer heeft het syndroom van Down en is aan het dementeren. Je kunt hem niet uitleggen waarom hij in afwachting van een coronatest drie dagen op zijn kamer moet blijven en niet met zijn ouders mag knuffelen."

Vreselijk.

"Dat is echt triest, ja. Ik maak me inmiddels ook zorgen over vrienden in de theaterwereld, maar niet over mezelf. Ik heb Barry en ik heb het geluk dat ik naast het acteren ook zing. Zo kwam vorig jaar het tv-programma The Masked Singer op mijn pad, zo leuk! Een soort carnaval. Ik moest in een vossenpak liedjes zingen, en het gaat er dan om dat de jury je niet herkent. Omdat er geen vergrootglas lag op het zingen en ik vanwege dat pak geen rekening hoefde te houden met mijn expressie, kon ik helemaal losgaan. Heerlijk!"

Je speelt in series, films en musicals en staat in het theater. Is er sprake van een grootste liefde?

"De afwisseling is fijn, maar ik vind theater het meest magisch. Op het toneel kan ik me volledig vrij voelen. Bij Lazarus had ik soms het gevoel dat ik vloog. Op een filmset kom je minder los van de vloer."

Na Bobbi’s geboorte heb je bijna een jaar niet gewerkt omdat die prachtrol in Lazarus op je wachtte. Heb je nu weer iets moois in het verschiet?

"Dat was fantastisch ja, en ik verkeer nu weer in die luxepositie. Ik heb een bijzondere film staan die we, als het goed is, aan het eind van de zomer gaan draaien. Nee, ik kan nog niets over die film zeggen, maar het betekent dat ik weer een half jaar vrij kan zijn."

Waar verheug je je het meest op?

"Dat huid-op-huidcontact met de baby in de eerste weken. Die magie van dat begin duurt maar kort. Het lijkt nu met Bobbi alweer zo lang geleden. Ik zat op een roze wolk. Ik hoop dat dat me nog een keer gegeven is.”

Kort na het interview met Noortje is Barry’s broer Rimmert overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Dit is Noortje

Actrice en zangeres Noortje Herlaar (1985) werd bekend door haar hoofdrol in de musical Mary Poppins en was te zien in diverse tv-series, waaronder Moeder, ik wil bij de revue, Ramses, De zaak Menten, De 12 van Oldenheim en Lois. In 2019 kreeg ze voor haar rol in de film Kapsalon Romy een Gouden Kalf voor beste vrouwelijke bijrol. Later dit jaar is ze te zien in de romantische komedie Just say yes. Noortje heeft een relatie met acteur Barry Atsma; samen hebben ze dochter Bobbi, binnenkort verwachten ze hun tweede kind.Tekst: Astrid Theunissen. Fotografie: Yvette Kulkens.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden