null Beeld

NOS-presentatrice Simone Weimans: “Het is geen keuze om een rolmodel te zijn, ik ben het”

Wie meedoet aan Wie is de Mol? kan rekenen op véél aandacht. Iets wat NOS Journaal-presentatrice Simone Weimans (46) niet echt gewend is. Maar ook wij willen weten wie zij is. Daarom: tijd voor een nadere kennismaking.

Online redactie Libelle

Hoe zou je jezelf omschrijven?

“Ik ben vrij gelijkmatig van karakter. Ik kan wel uitbundig zijn, maar in de regel ben ik steady en nuchter. Humor vind ik belangrijk. Er moet wel gelachen worden, zeker als je het werk doet wat ik doe. Tja, wat kan ik nog meer over mezelf zeggen?”

Ben je een thrillseeker? Was dat een reden om aan Wie is de Mol? mee te doen?

“Ik ben geen bungeejumper, maar als je me iets spannends voorlegt, zeg ik snel ja. Je weet daar totaal niet wat er op je afkomt. En het is zó anders dan mijn gewone werk, dat was ook een reden om mee te doen.”

Je zei dus meteen ja toen je werd gevraagd?

“Ik heb er wel even over moeten nadenken. Ik kende het programma niet heel goed, alleen toen mijn collega Rik van de Westelaken meedeed, heb ik het gevolgd. Maar nadat ik met de redactie had gepraat en een aantal afleveringen had bekeken, vond ik het te gek. Je maakt een bijzondere reis en al kom je misschien na één aflevering al terug, dan heb je dat toch maar meegemaakt.”

En niemand die het wist…

“Het is lang een heel leuk binnenpretje geweest, vanaf het moment dat ik was gevraagd, tijdens mijn vertrek in mei en alles wat er is gebeurd tot nu toe: een bizarre bubbel. Ik heb tegen iedereen moeten liegen. Mijn zus wist als enige wat er werkelijk aan de hand was, de rest van de wereld dacht dat ik op yogavakantie was.”

Radio is jouw eerste liefde, heb ik begrepen. Nu zit je als radiomens alweer zes jaar vooral bij de televisie. Bevalt het?

"Heel erg! Wat ik bijzonder vind aan het Journaal, is dat de impact van wat je doet zo groot is. Er kijken heel veel mensen naar. En dan is er de spanning die je soms voelt, vooral bij breaking news. Die heb ik op geen enkele andere werkplek gevoeld. Het is een soort combinatie van paniek, daadkracht, onzekerheid en nieuwsgierigheid. Wat is er gebeurd en hoe gaan we dat overbrengen? Het is live, iedereen kijkt en de druk is hoog. Als op de redactie het ANP-alarm afgaat en het is zulk groot nieuws dat we live op zender moeten, weten we allemaal wat ons te doen staat. Iedereen staat meteen op scherp. En bij mij komt dat alles dan samen. Dat gevoel is uniek."

Een verschil met radio is dat je bij televisie in beeld bent.

"Dat was in het begin ook spannend. Bij mijn eerste uitzendingen keek ik als een soort konijn in de koplampen. Ik speelde de rol van nieuwslezer, zie ik nu: ik zat stokstijf, er kon geen lachje vanaf. Dat zie je bij iedereen in het begin. Maar na verloop van tijd wordt dat minder: je wordt losser, je durft te spelen met de taal, je leert dat er heus weleens mag worden gelachen en dat die camera niet eng is."

Voel je een maatschappelijke verantwoordelijkheid als een van de weinige donkere gezichten op televisie?

"Het is geen keuze om een rolmodel te zijn, ik ben het. Hoeveel zwarte vrouwen zijn er op televisie? Ik word door donkere meisjes via Messenger benaderd om te vragen of ze een keer in de studio mogen komen kijken. Ik weet zeker dat ze dat mijn collega's nooit zouden durven vragen. Ik vind het leuk om die meisjes bij een wereld te kunnen betrekken waarvan ze vroeger misschien dachten dat die onbereikbaar voor hen zou zijn. Als ik bij een voorstelling of een concert ben, komen donkere mensen ook regelmatig naar me toe om te zeggen hoe te gek ze het vinden wat ik 'voor ons' doe. Zo ervaren mensen het. Ze zien zichzelf niet terug op televisie en als ze zichzelf zien, is het verhaal vaak negatief. En als er dan een van hen een mevrouw is die op tv vertelt wat er in de wereld gebeurt, is dat groot."

MEER SIMONE

Je leest het hele interview in Libelle 2, vrijdag 5 januari in de winkel. Wie is de Mol? is vanaf zaterdag 6 januari te zien om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Interview: Liddie Austin. Beeld: Dafne Ederveen.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden