null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Nu écht gelukt: streefbedrag voor ernstig zieke Jayme (1) gehaald

Na een grote tegenvaller vorige maand, is het nu toch echt zover: de zieke baby Jayme van Pelt (1), die aan de dodelijke spierziekte SMA type 1 lijdt, kan binnenkort voor een behandeling naar Hongarije. Het streefbedrag van ruim 2,1 miljoen euro is eindelijk behaald.

Daphne DorgeloGetty Images/iStockphoto

"Het onmogelijke is mogelijk geworden. We hebben er geen woorden voor", schrijft team Jayme op Facebook.

Tegenslag

Eerder leek met 1,9 miljoen het streefbedrag voor het peperdure medicijn Zolgensma behaald, maar ook de invoerrechten, behandeling, nazorg en medische vlucht moesten bekostigd worden. Daarvoor kwamen ze nog geld tekort. Via een nieuwe crowdfunding werd ook dát geld ingezameld. Krijgt Jayme de behandeling niet, dan wordt hij waarschijnlijk niet ouder dan 1,5 jaar.

Nu kan hij binnenkort in het Bethesda Ziekenhuis in Budapest worden behandeld. Artsen in Nederland willen het medicijn namelijk alleen toedienen aan baby’s tussen de 0 en 6 maanden, en Jayme is al ouder dan 1 jaar. Het is nog even wachten op onderzoeksresultaten van onder meer een longfoto, antistoffentest en bloedonderzoek. Maar als deze resultaten goed zijn, kan de behandeling binnenkort beginnen.

Inzamelingsacties

De verdrietige situatie van het jongetje werd bekend toen zijn verhaal werd verteld in talkshow Beau. Na de uitzending ontstond er veel online steun voor de ouders. Ook bekend Nederland pikte het verhaal van de ziekte van baby Jayme op. Onder meer Jim Bakkum, Glennis Grace en Henny Huisman zetten zich in om het benodigde bedrag voor de behandeling van 1.9 miljoen euro al voor eind mei te helpen verzamelen. Uiteindelijk hebben meer dan 20.000 Nederlanders geld gedoneerd.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Facebook. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden