null Beeld

Nu in Libelle: Frank de Boer: “Helen is mijn eerste en enige liefde”

Frank de Boer (44) speelde bij topclubs en is nu trainer van Ajax. Maar hij is nog steeds die nuchtere jongen uit het Noord-Hollandse Grootebroek. “Een luxe huis op Ibiza is leuk, maar ik ga net zo lief naar de camping.”

Helene van Santen

Frank is een echte family man: de 44-jarige trainer is getrouwd met zijn eerste liefde Helen (40). Ze hebben drie kinderen: Romy (20), Jacky (17) en Beau (15). Frank leerde Helen kennen op camping De Speulderbos in Garderen, waar de familie De Boer - vader Cees, moeder Git, dochter Anja en de tweelingbroertjes Ronald en Frank - vanaf 1974 elke zomer verbleef. Nog steeds komt de familie er elk jaar. Ook Frank heeft er een stacaravan, op 200 m² eigen grond. “Zij was dertien, ik zeventien. Dan heb je nog geen oog voor elkaar. Maar haar vader was een fanatiek sporter, een ex-voetballer van Ajax. Onze families hadden een klik. En zij was ook sportief, ze handbalde. Langzaam ontstond er wat tussen ons.”

Kon ze Ronald en jou uit elkaar houden?

“Ja hoor. Ronald had toen al verkering, met Sharon, van wie hij nu gescheiden is.”

Dus Helen is je eerste liefde?

“Ja, mijn eerste en enige liefde.”

Knaagt dat weleens?

“Nee hoor, helemaal niet.”

Je denkt nooit: moet ik niet nog eens wat meemaken in mijn leven?

“Nogmaals, dat gaat niet samen met waar ik mee bezig ben. Helen ik hebben dezelfde interesses: op sportief gebied, qua smaak. Ik denk dat we goed bij elkaar passen.”

Jij werd een topvoetballer. Je bleef niet de jongen uit Grootebroek.

“Ik was inderdaad een boertje uit Grootebroek voor wie Hoorn de grote stad was. Dan ga je naar Amsterdam, je leert je accent af. Toen ik naar Barcelona ging, vond ik groente met aardappelen het lekkerste eten. Nu weet ik wel beter. Ik ben een wereldburger geworden. Alles verandert, van je smaakpapillen tot hoe je over het leven denkt.”

Helen staat zaterdag in de winkel, jij zondag op het veld. Hoe maken jullie tijd voor elkaar?

“Op maandag zijn we vrij. Soms gaan we dan lunchen, maar we zijn ook graag thuis. Ik vind het leuk om vrienden uit te nodigen en voor ze te koken. Thuis kun je jezelf zijn, daar hoeft het allemaal niet zo opgetut. Ook op vakantie heb ik graag vrienden om me heen. Dat vind ik gezellig. Mijn gezin zie ik elke dag al.”

Hoe is de rolverdeling bij jullie thuis?

“Ik kook vier, vijf keer per week. Kippendijtjes in ajam pedis-saus is mijn favoriet. Ik maak ook graag soepjes. We hebben bij Ajax altijd een kok mee als we in hotels zitten. Als hij wat lekkers heeft gemaakt, vraag ik altijd: hoe doe je dat? Soms bel ik hem tijdens het koken.”

Je hebt ooit gezegd dat homo’s een andere motoriek hebben en daarom niet kunnen voetballen. Heb je daar spijt van?

“Nee, daar sta ik nog steeds achter. Alleen is het heel negatief uitgelegd. Je kunt vaak aan de motoriek zien of iemand een homo is, toch? Maar dat betekent niet dat ik tegen homo’s ben! Ik vind het fantastische mensen! Alleen heb ik nog nooit een homo gezien op profniveau.”

Waar sta je over tien jaar?

“Dan ben ik nog steeds coach, in het buitenland. Engeland ligt het meest voor de hand. Spanje of Duitsland lijkt me ook leuk. Het lijkt me mooi een stempel te drukken op de Bundesliga.”

En zou je bondscoach willen worden?

“Dat is het laatste waaraan ik nu denk. Mijn focus ligt bij Ajax. En dan maar eens een buitenlandse club. Mijn vrouw is ook zo ver dat ze mee wil als er iets voorbijkomt. Uiteindelijk gaan we weer het avontuur aan, daar ben ik van overtuigd. Maar de rol van een trainersvrouw is moeilijk. Je man werkt, de kinderen zijn groot. Wat moet je de hele dag? Je kunt moeilijk alleen maar uitslapen en winkelen.” Hoopvol: “Misschien kan ze wel weer een meubelwinkel beginnen.”

Het hele interview met Frank de Boer lees je in Libelle 17. Dit nummer is vanaf aanstaande vrijdag te koop!

Interview: José Rozenbroek. Fotografie: Chantal Ariëns

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden