Afbeelding ter illustratie. Beeld Getty Images
Afbeelding ter illustratie.Beeld Getty Images

f1stival

Oei: Nederlandse artiesten spreken zich fel uit tegen grootschalig Formule 1-evenement in Zandvoort

Vrijdag, zaterdag en zondag vindt het grootste evenement van het jaar plaats: de Formule 1 in Zandvoort. Het omstreden evenement zorgt al weken voor veel commotie.

RedactieGetty Images

“Naar schatting gaan honderd miljoen mensen Zandvoort zien.” Dat zei de burgemeester van Zandvoort donderdagavond trots in Jinek. Zijn opgetogen worden schoten bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Want ook al kijken de meesten de Grand Prix via de televisie, de bladplaats wordt ook héél druk bezocht.

200.000 mensen

In totaal zullen ruim 200.000 bezoekers op het evenement afkomen, verdeeld over 3 racedagen. Zij hebben een vaste zitplaats, maar met de vele horecagelegenheden, barren én de camping naast het circuit, zal het ongetwijfeld een gekrioel van mensen worden. Uit de eerste Formule 1-beelden van vrijdag blijkt dat ook wel. Op de beelden is te zien hoe een zee van mensen zich over het evenemententerrein beweegt.

Verkeerde keelgat

Bij veel artiesten schiet dit in het verkeerde keelgat. Waarom mag dit wel, terwijl de evenementenbranche verder al maanden op zijn gat ligt?, vragen veel bekende Nederlanders zich af. Sinds de start van de coronacrisis zijn festivals, concerten, theaterstukken en filmvertoningen nagenoeg allemaal van de baan geveegd. Dat hakt er financieel en mentaal in bij veel artiesten.

Felle reacties

De afgelopen weken spraken veel mensen uit de cultuursector zich al uit op sociale media. Zij vragen meer aandacht van het demissionair kabinet voor hun situatie. Zeker in periodes dat de coronacijfers de goede kant op leken te gaan, snapten velen niet waarom veel weer open mocht, maar de culturele sector achterbleef. Zangers, theatermakers en andere artiesten ervaren de beelden uit Zandvoort dan ook als een klap in het gezicht en spreken zich fel uit op sociale media. “Ik ben totaal verbijsterd”, laat onder andere Fred van Leer weten in een post op Instagram. Velen lijken zich daarbij aan te sluiten.

Bron: Twitter, Instagram.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden