null Beeld

Oeps, zo snel moet je je plastic snijplank echt weggooien

Wie gebruikt er nog meer al jaren dezelfde snijplank? Grote kans dat je het ding gebruikt tot-ie kapot is. Een snijplank moet je echter vrij snel vervangen...

Een plastic snijplank is onmisbaar in de keuken. Ze zijn goedkoop, mogen in de vaatwasser en nemen niet te veel ruimte in beslag. Je hoeft niet bang te zijn dat je krassen maakt tijdens het snijden én ze gaan lang mee. Of toch niet?

Diepe groeven

Het nadeel aan plastic snijplanken is dat het een broedplaats is voor bacteriën. Zeker als er diepe groeven in de plank zitten. Als je dit ziet, is de plank toe aan vervanging. De bacteriën zijn dan lastig weg te krijgen. Deze groeven verschijnen meestal nadat je ze een jaar lang gebruikt.

Meer dan één snijplank

Wil je de kwaliteit van je snijplank goed houden? Het Voedingscentrum adviseert dan om meerdere planken te gebruiken. Zorg dat je een speciale plank hebt voor rauw vlees, eentje voor vis en nog een extra exemplaar voor groenten. In restaurants is dit zelfs de norm.

Daar gebruiken ze een rode snijplank voor rauw vlees, een blauwe voor vis, een groene voor groenten en fruit, een gele voor gevogelte, een bruine voor gaar vlees en een witte voor kaas en brood. Op deze manier proberen zij kruisbesmettingen te voorkomen.

Zo maak je jouw snijplank bacterie vrij:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden