Oh nee! Kerstkaarten en -kalenders worden mogelijk een kwart duurder  Beeld Getty Images/iStockphoto
Oh nee! Kerstkaarten en -kalenders worden mogelijk een kwart duurderBeeld Getty Images/iStockphoto

Oh nee! Kerstkaarten en -kalenders worden mogelijk een kwart duurder

Ben jij gek op het versturen van lekker veel ouderwetse kerstkaarten? Oudtantes, buren, vakantievrienden van jaren geleden: ontvangt iedereen van jou een exemplaar? Dan is er helaas slecht nieuws voor je.

Tara StokdijkGetty Images/iStockphoto

Kerstkaarten, -kalenders en ander drukwerk zullen dit jaar mogelijk een stuk duurder zijn dan normaal. Zo is een prijsstijging van 25% lang niet ondenkbaar.

Tekorten op de papiermarkt

Dit heeft alles te maken met de tekorten op de papiermarkt. Drukkerijen en papierproducenten waarschuwen nu dat consumenten deze tekorten binnenkort in hun portemonnee zullen gaan voelen.

Prijsstijging

Wouter Haan van drukkerij Reclameland legt uit aan NOS: “De papiermarkt is aan het veranderen, onder meer door tekort aan papierpulp. Papier is voor ons 15 procent duurder geworden. Energie is duurder geworden, de mensen, inkt, het vervoer uit China. Als dit zo doorzet kom je snel uit op een prijsstijging van 20 tot 25 procent.”

Vraag naar karton

Het tekort aan papierpulp is ontstaan doordat we de afgelopen tijd meer online bestellingen zijn gaan doen. Hierdoor steeg de vraag naar karton. Het tekort aan papierpulp zorgde er al voor dat er minder school- en leesboeken werden gedrukt. Ook wc-papier wordt hierdoor binnenkort duurder.

Geruststelling

Het bedrijf Touché Cards laat aan NOS weten dat ook zij te maken hebben met hogere inkoopprijzen, maar ze stellen ons gerust. De prijsstijging zal bij hen beperkt blijven tot kaarten uit China: “De in Nederland of Europa geproduceerde kerstkaarten zullen wij dit jaar niet in prijs verhogen.”

Op deze manier kun je besparen op je vaste lasten

Bron: NOS.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden