Déze Nederlandse provincies kleuren waarschijnlijk oranje op de Europese coronakaart Beeld Getty Images/iStockphoto
Déze Nederlandse provincies kleuren waarschijnlijk oranje op de Europese coronakaartBeeld Getty Images/iStockphoto

Vandaag is rood

Oh oh! Nederland kleurt mogelijk weer roder op de Europese coronakaart

Nederland kleurde langzaam minder rood op de Europese coronakaart. Maar vanwege de snelle verspreiding van het coronavirus lijkt daar wéér verandering in te komen.

RedactieGetty Images/iStockphoto

In de afgelopen zeven dagen zijn ruim 18.000 Nederlanders positief getest bij het RIVM. Daarmee stijgt het aantal besmettingen met 8%. De week ervoor was er ‘slechts’ een stijging van 3,5%. De weektoename van 8% is de grootste sinds de piek van de vierde golf die in juli plaatsvond.

Europese coronakaart

Er is een kans dat de risiconiveaus in Nederland hierdoor weer omhooggaan. Iedere donderdag worden de kleuren op de Europese coronakaart aangepast naar aanleiding van de vastgestelde besmettingen. Dat Nederland weer in een stijgende lijn lijkt te zitten, belooft dan ook niet veel goeds.

Rode provincies

Op dit moment staan de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland op rood. Maar ook Overijssel en Friesland dreigen komende week van oranje naar rood te gaan. Vooralsnog zal ons land waarschijnlijk niet donkerrood kleuren, maar dat risico komt wel steeds dichterbij. Toen dit eerder gebeurde, in juli, scherpten andere Europese landen zoals Duitsland en Frankrijk hun regels aan tegenover Nederlanders die de grens over wilden. Het is niet te hopen dat dat weer gebeurt.

Ook zou de toename in besmettingen ervoor kunnen zorgen dat de versoepelingen die de overheid in september wil doorvoeren, vertraging oplopen.

Gelukkig hóéf je het land niet uit voor een beetje ontspanning. Deze vijf prachtige bossen bevinden zich namelijk gewoon in Nederland.

Bron: Trouw.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden