Pexels - Elle Hughes Beeld Pexels - Elle Hughes
Pexels - Elle HughesBeeld Pexels - Elle Hughes

Kak!

Ojee: waarom toiletpapier straks een stuk duurder wordt

We kunnen ons de lege schappen ongetwijfeld allemaal nog herinneren - aan het begin van de coronapandemie, in maart 2020. Vooral toiletpapier werd massaal ingeslagen. Want ja, we zagen het anderen op grote schaal kopen en je zóu toch maar achter het net vissen. Nu ligt dat hamstergedrag wellicht wel weer op de loer. Wc-papier gaat namelijk een stuk duurder worden...

Kim Van WeeringPexels - Elle Hughes

En dat heeft alles te maken met een wereldwijde strijd om houtpulp. Dat zorgt weer voor papierschaarste en flinke prijsstijgingen.

Online shoppen

In een groot aantal industrieën heerst momenteel een chronisch gebrek aan grondstoffen. Ook met papier is dat het geval. Niet zo gek ook: sinds anderhalf jaar bestellen we meer dan ooit online, waardoor de vraag naar kartonnen verpakkingsmateriaal explodeerde. “Voor de papierproductie is op die manier een toenemende competitie op de markt ontstaan”, verklaart Marc Vandenbroucke namens Febelgra, de federatie van Vlaamse drukkerijen, aan HLN.

Prijsstijging doorberekenen

De snel stijgende vraag naar pulpvezels - de basisgrondstof van diverse papiersoorten - zorgde ervoor dat ook de prijzen flink omhoog gingen. Dat leidde tot dusver (nog) niet tot problemen in de productie van toiletpapier en bijvoorbeeld keukenrollen. “Maar de prijs van de basisgrondstof is sinds begin dit jaar al verdubbeld. Ergens moet dat worden doorberekend”, legt fabrieksdirecteur Ronny Baeten uit. Het lijkt dus wel echt onvermijdelijk dat een bezoekje aan de wc straks duurder wordt. Maar hoeveel duurder? Dát zal nog moeten blijken.

Bron: HLN

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden