null Beeld

PREMIUM

Olcay Gulsen & Ruud de Wild: “We zijn wel een beetje een gekke match”

Dát was wel even een verrassing, toen bekend werd dat Olcay Gulsen (40) en Ruud de Wild (51) een setje zijn. Na een korte pauze waarin ze elkaar even los moesten laten, kan hun relatie inmiddels niet meer stuk.

Beurtelings werden ze gevloerd door het coronavirus en voor dit interview en de fotoshoot zijn ze allebei nog maar net hersteld. Twee keer gingen ze in quarantaine, in totaal maar liefst dertig dagen. Wekenlang zagen ze niemand anders dan elkaar. “Best gezellig, zo samen”, blikt Ruud terug.

Olcay: “Het was een rare periode. Ik was nét beter toen Ruud de eerste klachten kreeg. Eerst maakte hij soepjes, verse jus en grote glazen water met paracetamol voor mij, de week erna kon ik dat voor hem doen. We waren al heel happy samen, maar weten dat je op elkaar kunt bouwen, geeft een diepere laag aan onze relatie”, vertelt Olcay met een grote glimlach boven een bordje bospaddenstoelensoep in het Amsterdamse hotel-restaurant Morgan & Mees, dat speciaal voor ons vandaag even de deuren opende.

“Én we bedachten ook nog een radioshow die we nu gaan maken voor Radio 2”, vult Ruud zijn vriendin aan, zoals tijdens ons interview nog vaak en met veel snelheid zal gebeuren. “Weet je wat me opviel? We zijn allebei geen enorme zeurpieten als we ziek zijn. Voor sommige stellen zal 2020 de ultieme relatietest zijn geweest. Wij zijn eigenlijk alleen maar dichter tot elkaar gekomen.”

null Beeld

Vier jaar geleden ontmoetten jullie elkaar voor het eerst bij de Nijmeegse Vierdaagse, waar Olcay aan het werk was voor RTL Boulevard. Sloeg de vonk meteen over?

Olcay: “Vonk is wel een groot woord, maar wat ik voelde, kan ik misschien het beste omschrijven als herkenning. Zo van: ik ken jou. Ik hoorde vriendinnen weleens zeggen: ‘Toen ik hem ontmoette, dacht ik meteen: dit is ’m.’ Dat had ik nog nooit eerder zo ervaren, maar ik vond Ruud wel direct interessant.”

Ruud: “Ik vond haar meteen zo leuk dat ik al het geld dat ik op zak had uitgaf aan biertjes, zodat ze nog even zou blijven. Later vertelde ze pas dat ze niet eens van bier houdt.”

Het werd niet meteen iets tussen jullie, toch?

Ruud: “Nee, zeker niet. Op dat moment zaten we allebei nog in een relatie. Toen ik haar twee jaar later achter de schermen bij RTL Boulevard weer tegenkwam, was ik meteen weer zo in de war dat ik bij de redactie haar nummer achterhaalde. Ik was daar met mijn kinderen en ze deed zo onwaarschijnlijk lief tegen ze. Deze vrouw móest ik beter leren kennen. Mijn zoontje Johnny refereert nog steeds af en toe aan dat moment. Diezelfde avond nog stuurde ik haar een berichtje.”

Olcay: “Hij vroeg of ik wilde meewerken aan zijn podcast. Wat een smoes. Nee, daar had ik geen zin in.”

Ruud: “Toen appte ze: ‘Ik wil wel iets anders leuks met je doen.’"

Olcay: “Waarna hij antwoordde: ‘Wil je naar de maan of liever een weekendje naar New York?’ Daar moest ik zo hard om lachen, ik was meteen verkocht. Dat is nog steeds een van de dingen die ik heerlijk aan hem vind. Ook al staan we samen op in het donker of voel ik me niet helemaal goed, binnen tien minuten maakt hij een grap en liggen we dubbel. Bovenaan mijn lijstje stond dat ik graag een man met humor zou willen, die heb ik gevonden.”

En toen kwam jullie eerste echte date. Hoe was die?

Olcay: “We zijn in een schattig restaurantje op de Amsterdamse Weesperzijde beland. We hebben gelachen, gedronken en leuke gesprekken gevoerd. We waren de laatste gasten die ze eruit moesten gooien. Ik merkte al in onze eerste gesprekken dat we uit hetzelfde hout gesneden zijn. We zijn allebei heel eerlijk en betrouwbaar. Ik denk dat het daarom zo goed klikt. Dat klinkt best saai hè?”

Ruud: “Of juist niet. Laat ik het zo zeggen: ik heb alles al een keer in mijn leven meegemaakt, behalve dit. En het bevalt me heel goed.”

Hoe komt het dat mensen jullie zien als een van de opmerkelijkste koppels uit de showbizz?

Olcay: “Als ik de naam Ruud de Wild hoorde, dacht ik vroeger nooit: dat is de man met wie ik oud ga worden. Totdat ik hem ontmoette en erachter kwam hoe goed wij bij elkaar passen. Maar een gekke match zijn we wel een beetje, zeker voor de buitenwereld. Ik lijk vooral bezig met de buitenkant, glamoureus omdat ik uit de mode kom en een cosmeticalijn heb. Jij wordt gezien als een dwarse rocker, een soort Herman Brood light, vooral door hoe je eruitziet.”

Was Olcay anders dan je dacht, Ruud?

“Totaal anders. Voor de grap zeg ik wel eens tegen haar: ‘Je was een voetbalvrouw.’ Dat was ze ook, want ze had een relatie met Edgar Davids. Maar alle dingen die je daar verder bij denkt, was ze niet. Hoe beter ik haar leerde kennen, hoe meer ik daarachter kwam. Dat is bij mij ook zo denk ik. Ik lijk misschien wel stoer, maar ik ben een stuk zachter dan je denkt.”

Hadden jullie ook meer raakvlakken dan je in eerste instantie dacht?

Olcay: “Ja, dat zeker. We hebben heel veel raakvlakken. Om te beginnen komen we allebei uit grote gezinnen, ik ben de derde van zes, Ruud de tiende van elf kinderen.”

En jullie hebben ook allebei behoorlijk bewogen levens achter de rug.

Olcay: “Ik denk het wel. Wij schrikken allebei helemaal nergens meer van. In vorige relaties was ik soms terughoudend om echt te zeggen wat ik voelde of vond. Bij Ruud weet ik dat hij me meteen begrijpt.”

Ruud: “Wij hebben allebei een onveilige jeugd gehad. Gek genoeg hebben we elkaar daarin ook gevonden. Ik heb de mazzel dat ik iemand heb leren kennen die mij echt snapt.”

Olcay: “Ik wil jou ook gewoon graag snappen. Ik vraag net zo lang door totdat ik weet wat er aan de hand is en dat doe je bij mij ook.”

Ruud, je vertelde dat Olcay bij een van jullie eerste ontmoetingen zo lief was voor je kinderen. Is ze dat nog steeds?

“Onwaarschijnlijk lief, voor mij en voor hen. Ik heb van haar geleerd: je moet niet boos worden op kinderen. Dat heeft geen zin.”

Olcay: “Wat ik bedoelde: je hoort stellen met een ‘patchworkrelatie’ – met kinderen uit een vorige relatie – zeuren over de kinderen. Maar je hebt voor die man of die vrouw gekozen, die kinderen komen daar gewoon bij. Net zoals die ex. Daar maak je ook geen ruzie mee. Ik geloof in harmonie in huis, die kinderen hebben er ook niet voor gekozen om in deze situatie terecht te komen. Ik ben ervan overtuigd dat er niets is wat je niet met elkaar kunt oplossen. Ik ben hun moeder niet, maar ik vind het wel belangrijk dat de kinderen weten dat ze altijd met alles bij me terechtkunnen. Ik geloof dat ze dat wel doorhebben en misschien aan mij nog wel eerder iets vertellen dan aan Ruud.”

Ruud: “Ja, dat klopt wel. Jij biedt ze veiligheid.”

Olcay: “Ik ben zelf opgegroeid in onveiligheid. Daarom vind ik het zo belangrijk dat ze weten dat ze bij me terechtkunnen. Zo van: die Olcay zit wel goed in elkaar en zal me niet zo snel bedonderen.”

Ik zie verliefde blikken over de tafel gaan en jullie relatie klinkt ook wel heel idyllisch. Wanneer botsen jullie?

Ruud: “Dat gebeurt inderdaad niet zo vaak. Ik denk dat we allebei genoeg bagage hebben uit eerdere relaties om te weten wat we wel en wat we niet willen.”

Olcay: “Misschien alleen als jij wilt dat ik de dingen meer plan. Het liefst wil jij op maandag al weten wat mijn plan is voor donderdag. Je ergert je eraan als ik spontaan weer eens afspraken met vriendinnen heb gemaakt, als jij je had verheugd op een avondje samen. Dan ga je mokkend je atelier in.”

Ruud: “Nu doe je me echt tekort hoor! Maar goed, je hebt wel gelijk dat ik meer structuur in mijn hoofd nodig heb omdat het zo rommelig is.”

In de twee jaar dat jullie samen zijn, was er ook een break-up van een paar maanden. Olcay kreeg verdrietig nieuws te verwerken, omdat haar ex overleed. Jullie namen even afstand. Hoe hebben jullie die periode ervaren? Misten jullie elkaar?

Olcay: “Ja, zeker. Het was een heel verdrietige periode. Ik miste Ruud, maar ik moest ruimte maken voor mijn verdriet.”

Ruud: “Ik heb in de tussentijd – acht weken – gewerkt aan een bijzonder cadeautje. Het werd een kettinkje met daaraan allerlei bedels die met haar karakter te maken hebben. Er hing van alles aan, een hartje, maar ook een heel mooie leeuw. Ik vind haar een strijder en ze houdt altijd en overal de hele roedel bij elkaar. In haar familie, bij ons thuis, zij is de lijm die iedereen bij elkaar houdt.”

Olcay: “Het was zo bijzonder! Ik kreeg ook een video waarop er voor me werd gezongen en lieve dingen werden gezegd. Ik hield het niet droog toen ik mijn moeder en zusjes zag. Ze zijn heel belangrijk voor me.”

Samen een gezin stichten, zit dat eigenlijk nog in de planning? Of trouwen misschien?

Ruud: “Nee hoor, de behoefte aan gezinsuitbreiding hebben we allebei niet meer.”

Olcay: “Dit is echt dé vraag die ons het meest gesteld wordt. Ik denk dat Ruud het nog best eens zou willen, trouwen.”

Ruud: “Nee hoor, wij zouden daar niet gelukkiger van worden. Voor veel mensen is trouwen een extra prikkel die ze nodig hebben in de relatie. Wij hebben die niet nodig. We hebben zulke bewogen levens gehad, zijn altijd zo druk. Elkaar rust bieden, is het belangrijkste. Olcay is nu bijvoorbeeld bezig met een nieuw programma dat veel van haar vraagt. Ze maakt korte nachten en ik probeer met haar samen de rust te bewaken.”

Olcay: “Dan zegt hij: ‘Op tijd naar bed, morgen moet je vroeg op.’ Ik probeer dat andersom ook te doen, maar ik ben in de kern misschien minder zorgzaam dan Ruud. Hij kookt vaak mijn lievelingssoep of stopt de koelkast vol met dingen die ik lekker vind.”

Jullie bedachten in quarantainetijd een gezamenlijke radioshow: Wild in het weekend. Hoe bevalt het om samen te werken?

Olcay: “Eigenlijk deden we dat al een beetje. Ik adviseer Ruud op zakelijk gebied in zijn kunstbedrijf en hij helpt mij met het creatieve gedeelte van mijn bedrijf. Voor mijn make-uplijn hielp hij me met productdesign bijvoorbeeld. We vullen elkaar goed aan. Ruud is een dromer, ik vind dat creativiteit alleen zin heeft als er een verdienmodel in zit. Soms heeft hij iets totaal niet onderzocht en roept hij opeens: ‘Ik begin een tassenlijn.’ Leuk natuurlijk, maar ik adviseer hem dan om eerst even bij de Bijenkorf te kijken hoeveel tassen er al zijn. Ik durf kritisch tegen hem te zijn en hij kan het ook goed van me hebben.

Ruud: “We zijn een goed duo en durven eerlijk te zijn tegen elkaar. We proberen wel altijd opbouwende kritiek te geven. Ik vind dat kritisch zijn ook liefhebben is. Succes gunnen we elkaar ook. We hoeven elkaar niet af te troeven zoals ik andere stellen wel eens zie doen.”

Olcay: “Dat is zeker zo. Ik vind het leuk als Ruud succes heeft met zijn kunst. Zelfs als het bij hem soms zakelijk beter gaat dan bij mij.”

Hebben jullie verder nog ambities en dromen? Op zowel werk- als privégebied?

Olcay: “Ik ben klaar met oppervlakkigheid, ik wil graag programma’s maken met iets meer diepgang dan de entertainment die ik vooral deed. Mensen hebben in eerste instantie vaak een ander beeld van me, ik ben liever en serieuzer dan mensen denken.”

Ruud: “Ik denk ook doordat je aan de desk zat bij RTL Boulevard, dat mensen een ander beeld hebben, daar moest je soms hard en kritisch zijn. Het is tijd dat Nederland de echte Olcay leert kennen.”

Olcay: “Weet je wat ik graag zou willen? Samen met Ruud een mooi interviewprogramma maken op televisie. Een soort Villa Felderhof, luchtig maar wel met inhoud. We willen ook graag samen een vakantiehuis kopen in Zuid-Frankrijk, dus wie weet zou dat daar dan ooit wel kunnen.”

Ruud: “Ja, dat zou geweldig zijn. De winters samen in Frankrijk doorbrengen. In een huis met een ingebouwde radiostudio en een atelier waar ik kan schilderen. Daar dromen we van.”

Olcay Gulsen

Olcay Gulsen werd bekend als modeontwerpster en oprichtster van haar eigen modemerk Supertrash. Het modebedrijf heeft ze niet meer, maar nog wel een online shop in body’s en haar eigen make-uplijn. Verder is ze te zien als presentatrice van verschillende programma’s zoals Werk aan de winkel, Beter laat dan nooit, RTL Boulevard, Shownieuws, Huiselijk geweld, In de mantelzorg, Dreamschool, Dit vindt Nederland en Gestalkt.

Ruud de Wild

Ruud de Wild is radio-dj en kunstenaar. Op werkdagen presenteert hij op NPO2 het programma De Wild in de middag. Ruud en Olcay wonen samen in Amsterdam. Ruud heeft drie kinderen uit eerdere relaties.

Interview: Merel Brons. Fotografie: Brenda van Leeuwen

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden