OLVG:
OLVG: "Geen QR-code in de zorg"Beeld Getty Images

OLVG maakt zich zorgen: “Alsjeblieft geen QR-code in zorg”

Tijdens de persconferentie vertelden demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge over de mogelijke introductie van een QR-code in de zorg. Maar daar maakt het OLVG zich zorgen over. “Vaccinatie is een recht, geen plicht.”

Demi SchoenmakersGetty Images

Het OLVG laat in een verklaring weten voor vaccineren te zijn, omdat het aantoonbaar beschermt tegen ernstig ziek worden en mogelijke ziekenhuisopname. Maar ze zijn wel tégen een vaccinatiebewijs. Ze noemen een verplichte coronapas voor zorgmedewerkers, bezoekers en patiënten ‘onacceptabel’.

Altijd zorg verlenen

Patiënten kunnen erop vertrouwen dat ze alle noodzakelijke maatregelen en beschermingsmiddelen hanteren om besmettingen te voorkomen. “We delen onze kennis en adviseren iedereen om zich te laten vaccineren.” Kortom: het Amsterdamse ziekenhuis ziet grote voordelen van vaccineren, maar respecteren de keuze hierin van hun medewerkers en patiënten. “Wij zullen als ziekenhuis altijd zorg verlenen aan iedereen. Gevaccineerd of niet.”

Onacceptabel

“Zonder de veiligheid voor onze patiënten en medewerkers uit het oog te verliezen, mag er geen enkele drempel zijn om zorg te ontvangen of om je naasten te bezoeken. Een QR-code in de zorg is onacceptabel”, zegt Ilse van Stijn, voorzitter bestuur medische staf OLVG.

Personeelsterkort

Ook Anita de Vette, voorzitter Verpleegkundig Stafbestuur OLVG is tegen een QR-code in de zorg. Ze is bang dat een vaccinatiebewijs ervoor zorgt dat personeel de zorg gaat verlaten. Dit kan leiden tot een nog groter personeelstekort. “En juist die vakmensen die met hart en ziel zorg verlenen aan iedereen die dat nodig heeft, zonder onderscheid te maken in gevaccineerd of niet, hebben wij keihard nodig. Zonder deze mensen is zorg onmogelijk.”

De zorg geeft antwoord: heeft Nederland corona onderschat?

Bron: OLVG.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden