null Beeld

OM eist 4 jaar cel tegen journaalkaper Tarik Z.

Waarom wilde Tarik Z. (20) in januari van dit jaar het achtuurjournaal overnemen? De journaalkaper zei er lange tijd niets over, maar vrijdag vertelde hij tijdens zijn strafzaak dat hij 'het Nederlandse volk wilde waarschuwen'.

Elselien van Dieren

Het OM eist 4 jaar cel tegen Tarik Z., waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechter doet op 3 juli uitspraak over de zaak. Daarnaast moet de student uit Pijnacker verplicht contact houden met de reclassering.

Mediapark

Ook moet hij worden behandeld, mag hij niet in de buurt van het mediapark in Hilversum komen en is er een schadevergoeding geëist voor de NOS en de portiers die te maken kregen met Tarik Z.

Volledig toerekeningsvatbaar

Mocht de verwarde twintiger veroordeeld worden en binnen 3 jaar opnieuw de fout in gaan, dan zou hij alsnog de voorwaardelijke celstraf moeten uitzitten, vindt het OM. Het OM vindt ook dat Z. volledig toerekeningsvatbaar is, wat betekent dat zijn actie niet te wijten is aan de gevolgen van een psychische ziekte.

NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel:

Waanideeën

Volgens 2 psychiaters die hem onderzochten hoeft Z. niet psychisch te worden behandeld. Hij heeft last van waanachtige ideeën, maar het is geen stoornis. Het is volgens de deskundigen dan ook genoeg om hem onder toezicht van de reclassering te plaatsen.

LEES OOK: JOURNAALKAPER TARIK Z. IS 'GEEN VERWARDE MAN'

Een goed pak

Tarik was zelf bij de rechtszaak aanwezig. Niet in het pak en met de bril waarmee hij het journaal tijdelijk platlegde, maar in een blauwe blouse en een spijkerbroek. Het pak had hij speciaal voor de kaping uit de kast getrokken. “Performance is belangrijk bij het overbrengen van een boodschap.”

De macht van de NOS

Waarom hij nu eigenlijk het journaal kaapte? Hij wilde ons waarschuwen voor de uitstrekkende macht van de NOS. Vanuit hackerskringen – groepen mensen die netwerken platleggen – kreeg hij ‘harde feiten over manipulatie door de NOS’.

Afluisteren

Tarik Z. wilde eind januari aan heel Nederland vertellen dat de NOS mensen en bedrijven afluistert en manipuleert. Ook worden er volgens Z. veel leugens verkondigd bij de NOS, dat overigens niet zijn enige doelwit was. De student had ook plannen om andere media, waaronder kranten, te kapen.

LEES OOK: BREAKING: GEEN 8 UUR JOURNAAL NOS

Op een briefje

Een impulsieve actie was het allerminst. Z. wist alles over het beveiligingssysteem van de NOS en dat je er alleen met een pasje naar binnen kunt. Met een briefje wilde de 20-jarige het gebouw binnen komen. De eerste alinea was gericht aan de portier, zodat die wist wat Z. van plan was. Uit het niets een pistool op de bewaker richten vond de kaper te gewelddadig.

Geen paniek

Maar omdat de bewaker naar Tariks zin niet snel genoeg reageerde, trok hij alsnog zijn wapen. Op de derde verdieping stopte hij het terug in zijn zak. “Ik wilde niet dat mensen in paniek zouden raken.” Het pistool ging mee voor zijn eigen veiligheid. Z. hield er rekening mee dat hij overmeesterd kon worden.

Cyberaanval

Een tweede briefje was voor de NOS-medewerkers, om te voorkomen dat het arrestatieteam binnen zou stormen en zijn toespraak zou verstoren. Hij waarschuwde dat er een hackersteam klaar stond voor een cyberaanval.

LEES OOK: MAN DIE 'OMA TONI' DOODSTAK: "HEEL ERG DAT HET ZO GELOPEN IS"

'Geen gijzeling'

Eenmaal in de studio kreeg Z. het gevoel dat er daadwerkelijk een uitzending voor hem werd klaargemaakt, vertelde hij in de rechtszaal op een zachte en rustige toon. Z. wilde dat de beveiliger bij hem bleef, maar vindt - ondanks het gasalarmpistool dat hij bij zich had en de bedreigingen die hij uitte - niet dat je dit gijzeling kunt noemen.

Ingerekend

De rechter vroeg Z. of hij er rekening mee hield dat hij mogelijk werd doodgeschoten door de politie. Volgens de student was dat risico aanwezig, maar hij schatte in dat hij gewoon zou worden ingerekend.

Slimme jongen

Opvallend is dat Tarik bovengemiddeld intelligent is. Volgens de rechter is dat een zegen, maar in het geval van Z. ook een handicap. Daarnaast is de student perfectionistisch: hij doet iets of heel goed, of helemaal niet.

Tarik Z. legt uit waarom hij ons wilde waarschuwen:

Terug in de schoolbanken

Tarik maakt zich zorgen over hoe hij zijn studie kan herpakken na zijn detentie nu aan hem de naam ‘journaalkaper’ kleeft.

Niet nog een keer

Z. is naar eigen zeggen niet van plan om opnieuw een kaping te organiseren. “Daar ben ik klaar mee.” Toch wil hij nog één keer zijn anti-NOS boodschap uitdragen. Hij weet alleen nog niet wanneer en hoe.

Bron: AD.nl, NOS. Beeld:NOS

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden