null Beeld ® Ernie Enkelaar
Beeld ® Ernie Enkelaar

Om zelf te maken: bruin desempuntbrood van Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven

Verser wordt het niet! Zelf kneden, laten rijzen, bakken... met Robèrts (Meester Boulanger) broodrecept voor bruin desempuntbrood.

Online redactie Libelle® Ernie Enkelaar

Dit heb je nodig voor 2 broden à 400 g:

  • 200 g tarwebloem
  • 200 g tarwemeel
  • 100 g desem
  • 2 g (verse) gist
  • 8 g zout
  • 240-250 ml water.
  • Extra nodig: plastic bak (bijvoorbeeld een afwasteiltje), ingevet
  • deegkleedje (of een schone theedoek)
  • rijsmandje

Zo maak je het desempuntbrood:

  1. Meng alle ingrediënten en kneed ze tot een soepel deeg. Het blijft wat slap, maar je moet het wel kunnen hanteren. Als je het deeg zo dun kunt uitrekken dat je er bijna doorheen kunt kijken, is het goed.
  2. Leg het deeg in de ingevette plastic bak en dek af met een deegkleedje. Laat minimaal 30 minuten rijzen; het rijsproces moet duidelijk op gang zijn gekomen.
  3. Vouw het deeg voorzichtig op: 1 keer in de lengte en 1 keer in de breedte. Doe dit voorzichtig, zodat niet alle lucht ontsnapt, je moet het niet ‘ontgassen’.
  4. Dek de bak weer af met het deegkleedje en laat het deeg nog 30-45 minuten rijzen.
  5. Vouw het deeg dan nogmaals voorzichtig op: 1 keer in de lengte en 1 keer in de breedte.
  6. Neem het uit de bak, verdeel in 2 stukken en bol voorzichtig op. Laat 30 minuten rijzen onder een met bloem bestrooid deegkleedje.
  7. Punt het deeg op en leg het met de sluiting naar boven in een rijsmandje. Laat 15 minuten buiten de koelkast rijzen.
  8. Dek het rijsmandje vervolgens af met plasticfolie – let op dat de folie het deeg niet raakt – en laat minimaal 12 (maximaal 24) uur rusten in de koelkast.
  9. Verwarm de oven voor op 240°C en laat het deeg op kamertemperatuur komen.
  10. Draai het rijsmandje voorzichtig om boven een ingevette en met bloem bestrooide bakplaat; de broden liggen nu met de sluiting naar beneden.
  11. Maak met een scherp mes decoratieve inkepingen in de bovenkant van de broden.
  12. Schuif de bakplaat in de oven, verlaag de oventemperatuur meteen naar 210°C en bak de broden in 25-30 minuten gaar.

Tip: Het mooiste resultaat bereik je als je dit brood bakt op een broodbaksteen (of enkele ongeglazuurde tegels). Het is vooral belangrijk om de steen goed te verhitten.

Bereidingstijd: 2 uur en 20 min. Wachttijd: 12 uur. Kcal: 675 per stuk.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Meer lekkere recepten? Koop dan nu de nieuwe Libelle Lekker:

Fotografie: Ernie Enkelaar. Productie & styling: Cyn Ferdinandus. Receptuur: Robèrt van Beckhoven

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden