null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

OMT adviseert voor nieuw schooljaar: “Stuur bij coronabesmetting geen hele klassen weg”

De zomervakantie is voorbij, het nieuwe schooljaar is begonnen. Het coronavirus is echter nog níet voorbij, maar het OMT adviseert ditmaal om bij een uitbraak géén hele klassen naar huis te sturen.

RedactieGetty Images

Dat zegt kinderarts en OMT-lid Károly Illy tegen Trouw.

Lege klassen

In honderden basisscholen waren de klaslokalen vorig jaar kort na de start van het nieuwe schooljaar alweer leeg. De maatregel destijds klonk om de gehele klas naar huis te sturen wanneer er een besmetting was geconstateerd. Deze maatregel geldt nog steeds, maar dat moet volgens het OMT veranderen.

Nieuw advies

Het OMT adviseert daarom aan het ministerie van volksgezondheid om per 20 september de corona-maatregelen voor het primair onderwijs te versoepelen. De reden? Niet alleen is het lesgeven voor leraren vanuit huis moeilijker en zwaarder, ook is het thuiswerken in combinatie met kinderen voor vele ouders erg uitputtend en soms haast onhaalbaar.

Verantwoorde versoepeling

Károly Illy, OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde laat weten dat deze versoepeling 'verantwoord’ is. “Bovendien hebben we tegen 20 september niet meer te maken met mensen die terugkeren van vakantie uit risicolanden, en hierdoor problemen veroorzaken. Het is dus een relatief veilig moment om afscheid te nemen van die quarantainemaatregel” aldus Illy.

Uitzondering

Wellicht luidt er wel een uitzondering voor kinderen die intensief in aanraking zijn gekomen met een besmet klasgenootje, laat het OMT-lid weten. “Het identificeren van leerlingen die vallen onder dat criterium van intensief contact zou ter beoordeling zijn aan de GGD, die het bronnenonderzoek uitvoert, aan leerkrachten en ouders.”

Of het advies ter harte wordt genomen is pas duidelijk op 20 september. Dan komt minister Hugo de Jonge naar buiten met nieuwe richtlijnen.

Loop je te niezen, maar heb je verder geen corona gerelateerde klachten? Zo herken je het verschil tussen corona en hooikoorts:

Bron: Trouw

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden