Scholen moet verdere maatregelen zoveel mogelijk bespaard blijven, zegt het OMT. Beeld Getty Images/fStop
Scholen moet verdere maatregelen zoveel mogelijk bespaard blijven, zegt het OMT.Beeld Getty Images/fStop

OMT: “We willen maatregelen in het onderwijs zoveel mogelijk vermijden”

Als het aan het OMT ligt, komen er voorlopig geen verdere maatregelen in het basis- en middelbare schoolonderwijs. Dat schrijft zij in het advies aan de Tweede Kamer. Het team stelt dat dit alleen haalbaar is als we op andere fronten in de samenleving écht goed op de basisregels gaan letten.

Open blijven

Ontwikkeling

Het OMT vindt dit omdat kinderen zich volgens het team in een belangrijke ontwikkelingsfase van hun leven bevinden. “De oorsprong hiervan ligt in het toenemende wetenschappelijke bewijs voor schade aan die ontwikkeling als kinderen sociale schoolcontacten en onderwijs niet meer op een normale manier kunnen meemaken.”

Het adviesorgaan roept dan ook op om op andere fronten in de samenleving goed op de basisregels te letten, zodat kinderen datzelfde lot bespaard blijft.

Basisregels

Wel benadrukt het OMT dat kinderen zich wel moeten houden aan ‘blijf thuis bij klachten en laat je testen’, om te voorkomen dat groepjes kinderen zogenaamde ‘besmettingsclusters’ worden. Dat zag het team namelijk wel gebeuren vlak na de herfstvakantie, toen kinderen in Nederland naar hartenlust met elkaar konden afspreken en spelen.

Onderzoek

Daarnaast blijft de rol van kinderen in de verspreiding van het coronavirus wel nauwlettend in de gaten gehouden. Mocht er nu blijken dat zij tóch een grotere rol hebben dan gedacht, kunnen maatregelen alsnog volgen.

Bron: Rijksoverheid.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden