Getty Images Beeld Getty Images
Getty ImagesBeeld Getty Images

OMT ziet niks in verplichting van coronapas in de zorg

Gisteravond tijdens de persconferentie gaf zorgminister Hugo de Jonge aan dat er een mogelijkheid is dat zorginstellingen straks de bevoegdheid krijgen om onder voorwaarden personeel en bezoekers te vragen om een coronapas. Het Outbreak Management Team (OMT) laat vandaag weten dat ze weinig in deze maatregel zien.

Coronamaatregelen

Erandi GodinezGetty Images

Volgens het OMT zijn er veel effectievere manier om het aantal besmettingen in toom te houden. Zo is het volgens hen belangrijker dat de basismaatregelen beter worden nageleefd en dat het gebruik van mondkapjes weer het ‘normaal’ wordt. De op 2 november afgekondigde maatregelen kun je hier lezen.

Bezig met wetswijziging

Hugo de Jonge liet gisteravond weten dat er wetswijzigingen in voorbereiding zijn om zorginstellingen de bevoegdheid te geven om onder voorwaarden personeel en bezoekers te vragen om een coronapas. Dit zou echter alleen nodig zijn als er later extra maatregelen nodig blijken om het coronavirus te bestrijden.

Meerwaarde lijkt ‘klein’

Volgens het OMT is het niet duidelijk of een coronapas meerwaarde heeft voor de gezondheid van kwetsbare patiënten. “Besmetting van zorgmedewerker naar patiënt kan worden voorkomen door het dragen van een mondneusmasker en/of het houden van 1,5 meter afstand”, zo schrijft het OMT in hun advies aan het kabinet. Bij goede naleving van de basismaatregelen en andere preventieve maatregelen lijkt de meerwaarde van de coronapas bij het voorkomen van infecties volgens de experts ‘klein’.

Demotivatie en vertrek uit de zorg

Voor de gezondheid van kwetsbare patiënten is naast het voorkómen van infecties ook de continuïteit van zorg van groot belang, zo stelt het OMT. Zij denken daarnaast dat het verplichten van de coronapas en het dagelijks testen bij ongevaccineerde medewerkers tot demotivatie en mogelijk zelfs vertrek uit de zorg kunnen leiden, terwijl er juist al personeelskrapte is.

Eerst akkoord van Tweede Kamer

Het kabinet wil op 12 november gaan besluiten hoe ze verder gaan. Daarnaast moet de wetswijziging die wordt voorbereid ook nog eerst worden goedgekeurd door de Tweede Kamer. Het is dus nog maar de vraag of de verplichting daadwerkelijk gaat komen.

Bron: RTL Nieuws

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden