null Beeld

Onderzocht: dít doet geslagen worden met een kind

Het taboe op 'de corrigerende tik' is de afgelopen jaren steeds groter geworden. Niet onterecht, blijkt nu uit langdurig onderzoek. 

Elselien van Dieren

Wetenschappers van de universiteiten van Texas en Michigan onderzochten data van meer dan 150.000 kinderen over de afgelopen 50 jaar en kwamen met een schokkende conclusie: kinderen die geslagen werden, vertoonden later zelf vaak agressief gedrag, hebben psychische problemen, leerachterstanden en weinig zelfvertrouwen. En de positieve effecten? Nul.

Een tik

Volgens onderzoeksleider Elizabeth Gershoff is er nauwelijks verschil tussen geslagen worden of af en toe een tik krijgen. “We noemen het anders zodat we ons beter voelen over onszelf, maar het is nog altijd gewoon slaan. Er is geen enkele manier om het geven van een tik uit te leggen zonder het woord slaan te gebruiken,” vertelt ze aan CBS News.

LEES OOK: ELSA WERD MISHANDELD DOOR HAAR VRIEND

Oorzaak vs. gevolg

Voor mensen die zeggen dat ze ondanks de tikken prima terecht zijn gekomen, heeft Gershoff een boodschap. “Het is goed gekomen ondanks het slaan, niet doordat we geslagen zijn,” vertelt ze aan de Chicago Tribune. “Toen ik klein was, hadden auto’s geen gordels. Denk je dat ik goed terecht ben gekomen omdat mijn ouders me geen riem omdeden? Nee, dat kwam alleen doordat we geen ongeluk gehad hebben.”

Grenzen bepalen

Hoe moet een wanhopige ouder volgens Gershoff handelen? “Je hoeft je kinderen niet te slaan om ze te laten zien dat je macht hebt,” legt ze uit. "Stel in plaats daarvan duidelijke grenzen, wees consequent en – het belangrijkste – gedraag je als een rolmodel."

LEES OOK:

Bron: CBS News, Chicago Tribune. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden