null Beeld

Onderzocht: gaan koppels steeds meer op elkaar lijken?

Al sinds de jaren 80 bestaat de theorie dat als je een koppel bent, je in de loop der jaren steeds meer op elkaar begint te lijken. Maar klopt dat wel echt? Eindelijk is er nieuw onderzoek met het antwoord. 

Tara Stokdijk

Dezelfde trekken, dezelfde bewegingen, dezelfde blik en lach: onderzoek van zo'n 40 jaar geleden beweert dat je als koppel steeds meer op elkaar begint te lijken, hoe langer je samen bent. Sommige koppels krijgen zelfs een beetje dezelfde kledingstijl.

Onderzoek onder koppels

Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford University besloten deze theorie opnieuw onder de loep te nemen. Want klopt het wel dat stellen in de loop van de tijd meer en meer op elkaar beginnen te lijken? Niet helemaal, blijkt nu uit dit nieuwe onderzoek.

Herkenning

De universiteit verzamelde foto’s van 517 koppels, die binnen 2 jaar na de bruiloft zijn genomen en tussen de 20 en 69 jaar later. Vrijwilligers die hielpen bij het onderzoek kregen foto's te zien van telkens 1 persoon van een koppel. Daarna kregen ze 6 foto's van mogelijke partners te zien, waarvan er natuurlijk maar eentje echt de partner van deze persoon is. Zij moesten aanwijzen wie volgens hen de echte partner is. De onderzoekers lieten gezichtsherkenningssoftware hetzelfde doen.

Resultaat

En wat blijkt? De partners zijn niet in de loop der jaren meer op elkaar gaan lijken, ze leken vanaf het begin van hun relatie al meer op elkaar dan op andere mensen.

Hiermee bevestigen de onderzoekers dat mensen zich aangetrokken voelen tot personen die op hen lijken en die overeenkomende kenmerken hebben.

Flirten met je eigen partner houdt je relatie spannend: 5 tips

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Welingelichtekringen. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden