null Beeld

Onderzocht: kinderen van oudere moeders zijn slimmer én gezonder

Moeder worden op latere leeftijd? Veel mensen hebben daar hun vooroordelen over klaar liggen. Maar nu is er onderzoek dat iets heel positiefs brengt voor 'oudere' moeders.

Tessa Heinhuis

Wetenschappers Mikko Myrskylä en Kieron Barclay onderzochten de gegevens van meer dan 1,5 miljoen Zweden. Wat blijkt?

Andere tijden

Kinderen van oudere moeders zouden langer zijn, een betere conditie hebben, minder snel stoppen met school en eerder naar de universiteit gaan. Hoe dat zit? Het heeft ook te maken met de tijd. Een vrouw die geboren is in 1960 krijgt twee kinderen; één als ze 20 is en één als ze 40 is. In de tussenliggende 20 jaar zijn er een heleboel dingen gebeurd. Denk aan: verbetering van de zorg en het scholingssysteem. Het kind dat in 2000 geboren is, heeft daardoor een grotere kans op een universitaire titel dan zijn of haar broer of zus die in 1980 ter wereld kwam.

Beide kanten van het verhaal

Toch blijven de nadelen van laat moeder worden ook gelden, zoals dat een kind van een moeder op leeftijd meer kans heeft op ziektes als diabetes. Maar één van de onderzoekers vat het mooi samen: "Mensen kennen vaak de negatieve kant van ouder moeder worden wel. Het is tijd dat we ook de positieve kanten aan het licht brengen."

LEES OOK: MOEDER STOPT ONTROERENDE BRIEF IN HOES VAN LP

Bron: Womans Day. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden