null Beeld

Onderzocht: medewerkers gehandicaptenzorg voelen zich onveilig

Maar liefst 1 op de 3 werknemers in de gehandicaptenzorg voelt zich niet veilig op het werk, blijkt uit onderzoek. En dat kan heel goed te maken hebben met de bezuinigingen...

Elselien van Dieren

Vakorganisatie CNV Zorg & Welzijn deed onderzoek naar het gevoel van veiligheid in de gehandicaptenzorg. Meer dan 85% van de verzorgers heeft te maken met schelden, slaan, dreigen en andere vormen van agressie.

Onder druk gezet

Een kwart van deze werknemers heeft het gevoel dat ze door hun werkgever onder druk worden gezet om te zwijgen over deze agressie. Ook hebben ze het idee dat ze beter geen aangifte kunnen doen.

LEES OOK: OP VAKANTIE? HET GAAT VEEL MANTELZORGERS DIT JAAR NIET LUKKEN

Minder personeel = minder aandacht

Suzanne Kruizinga, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn, geeft aan dat het goed te maken kan hebben met de bezuinigingen in de zorg. Hierdoor is er minder personeel beschikbaar en daardoor is er minder aandacht voor de patiënten. Het aantal meldingen van onveilige situaties stijgt.

In gesprek

De vakorganisatie praat woensdag met werkgevers in de gehandicaptenzorg over deze veiligheidsproblemen. Ze wil erop aandringen dat er tijdens opleidingen al betere voorbereidingen moeten komen op deze vormen van agressie. Ook moet er meer steun komen voor werknemers die aangifte willen doen.

Bron: Nu.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden