null Beeld

Onderzocht: slapen is goed voor je geheugen

Dat er een verband bestaat tussen de manier waarop onze hersenen functioneren en slapen, was al bekend. Maar nu blijkt dat je al slapend ook je geheugen kunt verbeteren.

MH

Wat gebeurt er als je een groep mensen een onzin-woordje influistert vóór het slapengaan en wat als je dat doet terwijl ze wakker blijven? Zouden ze zich dat woord dan even goed, beter of minder goed kunnen herinneren? Dat wilde onderzoeker Nicolas Dumay graag weten. En wat bleek? De slaapgroep presteerde 2 keer zo goed.

Hippocampus

De kans dat we ons dingen kunnen herinneren die we anders zouden vergeten verdubbelt door te slapen. Onze herinneringen worden 's nachts aangescherpt en de informatie die we overdag als 'belangrijk' opslaan, komen in onze slaap nog eens voorbij. Dat is het werk van de hippocampus, die aan de binnenkant van onze slaapkwab ligt. Die pakt recente gegevens in ons hoofd uit en stuurt ze vervolgens door naar andere delen van de hersenen waar ze worden opgenomen in ons geheugen.

Schuldgevoel niet nodig

Om echt te begrijpen op welke manier slapen goed is voor je geheugen is extra onderzoek nodig, maar deze resultaten komen in ieder geval overeen met eerder onderzoek waarin werd gesteld dat weinig slapen je geheugen aantast. Wat dat betreft is het een stap in de goede richting. Dus wil je vroeg naar bed vanavond maar moet je eigenlijk nog van alles doen? Voel je vooral niet schuldig. Je wordt er alleen maar slimmer van!

Heb je last van slapeloosheid? Onze dokter Rutger geeft tips:

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Huffingtonpost. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden