null Beeld

Onderzocht: zo zout heb je het dus wél gegeten

Want in pizza en lasagne uit de supermarkt zit nog altijd te veel zout en ongezonde verzadigde vetten. Volgens de Consumentenbond scoorde geen enkele geteste maaltijd een voldoende.

Elselien van Dieren

Er werden tien verschillende soorten pizza salami en tien bakken lasagne bolognese getest. De zoutste pizza’s bevatten 7 gram zout, terwijl het advies van het Voedingscentrum is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten.

LEES OOK: CONSUMENTENBOND: ONS ETEN IS NOG STEEDS TE ZOUT

Vies vet

In de lasagnes zitten vooral veel ongezonde vetten. Dat komt door het gehakt, de kaas en de bechamelsaus die in de snelle hap zijn verwerkt.

Calorieën tellen

Daarnaast viel het de Consumentenbond op dat er maar weinig groente in en op de pizza is verwerkt. In lasagne iets meer, maar nog altijd erg weinig. Calorieën zitten er trouwens wel ten overvloede in, soms wel 1100 calorieën per pizza.

Afspraken

De Consumentenbond pleit ervoor dat het ministerie van Volksgezondheid afspraken maakt met de levensmiddelenindustrie om tot overeenstemming te komen over het terugdringen van de hoeveelheid zout in pizza's.

ZELF MAKEN: BLOEMKOOLPIZZA. KLINKT VREEMD, IS LEKKER!

Brood

Zo'n afspraak werd eerder gemaakt over brood. Daar is het zoutgehalte de afgelopen jaren voor een groot deel teruggebracht. De bond wijst erop dat te veel zout slecht is voor de gezondheid. Het kan onder meer hartfalen veroorzaken.

undefined

Onder de loep

Albert Heijn laat in een reactie weten altijd kritisch naar zijn eigen assortiment te kijken, en waar nodig producten te verbeteren. In veel producten is volgens AH het zoutgehalte al teruggebracht. Lidl laat de door de Consumentenbond geteste lasagne meteen onder de loep nemen. Het bedrijf belooft de maaltijd zo snel mogelijk te verbeteren.

ZELF MAKEN: PIZZA SLICES VAN AUBERGINE

Dr. Zout

De titel 'slechtste pizza' ging naar Dr. Oetker omdat het zoutgehalte echt veel te hoog was. Daarnaast was de pizza veel te vet. Lichtpuntje: de Consumentenbond vond het wél de lekkerste. En de consument zelf waarschijnlijk ook, want Dr. Oetker probeerde al eerder om een pizza op de markt te brengen met een lager vetgehalte, maar deze werd niet goed verkocht.

Bron: NOS. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden