null Beeld

Onderzoek: bestaand medicijn blijkt wapen tegen kinderkanker

Goed nieuws: onderzoekers van het AMC hebben een bestaand medicijn gevonden dat de groei van agressieve kankercellen tegengaat.

In Nederland hebben jaarlijks 30 kinderen keiharde domme pech. In hun bijnieren ontstaan neuroblastomen; tumoren die zo snel groeien dat ze vaak al zijn uitgezaaid voordat de kanker is ontdekt. Zware behandelingen hebben soms succes, maar vaak keert de kanker nog agressiever terug. Onderzoekers hebben nu een genetische oorzaak ontdekt in de strijd tegen een van de meest fatale vormen van kinderkanker.

Onbehandelbaar

Tot nu toe waren die terugkerende tumoren onbehandelbaar. Twee van de drie kinderen met neuroblastoom overlijden. Nadat de onderzoekers tumorweefsel hadden afgenomen van de patiëntjes en Amerikaanse en Franse onderzoekers hetzelfde deden, was een duidelijk patroon herkenbaar.

Lees ook: minder doden door baarmoederhalskanker in Nederland

Medicijnen

"De teruggekeerde, agressieve tumoren hadden vaak dezelfde genetische mutaties. Het mooie is dat er een medicijn bestaat tegen genen met dergelijke afwijkingen. Tumorcellen die we bij muizen inspoten, kregen we met deze MEK-remmers weg. We zijn nu een Europees klinisch onderzoek aan het opzetten om de medicijnen bij kinderen te testen", legt onderzoeker Jan Molenaar uit.

Villa Joep

Voor Leontine Heisen, oprichter van Villa Joep, is het nieuws een mijlpaal. Ze verloor haar zoontje Joep (destijds 4,5 jaar) aan neuroblastoom. Sindsdien zamelt ze met haar stichting geld in voor onderzoek naar deze zeldzame vorm van kinderkanker. "Dit is de eerste echte stap naar een medicijn. Alle stapjes die de afgelopen 12 jaar zijn gezet, hebben bijgedragen aan dit resultaat. Daar openen we vandaag samen met de onderzoekers een fles champagne op", zegt ze tegen het AD.

Zware chemokuren

Toch waarschuwen de onderzoekers voor teveel optimisme. "Eén medicijn zal de patiëntjes nooit beter kunnen maken. Een behandeling met bestralingen, zeer zware chemokuren en operatieve verwijdering van de tumoren zal nodig blijven.''

Rotziekte

Dat maakt Leontine er niet minder strijdbaar op. "We hebben Joep letterlijk beloofd om te blijven strijden tot die rotziekte de wereld uit is. Joep krijgen we er niet meer mee terug, en al die andere dappere patiëntjes die ik de afgelopen jaren heb leren kennen evenmin. Maar hopelijk kunnen we er in de toekomst levens van kinderen mee redden. Dan is elke euro die we ophalen de moeite waard geweest."

Bron: AD Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden