null Beeld

Onderzoek bevestigt: Ikea maakt huwelijken kapot

Je wilde kijken voor een nieuwe kledingkast, je komt terug met 3 geurkaarsen en een stapel opbergdozen waarvan je eigenlijk niet weet waar je die moet opbergen. Niet zo gek dus dat Ikea heel wat relaties de das om doet. 

Susan Dalstra

Je zal niet de eerste en zeker niet de laatste zijn die al kibbelend met partner door de Zweedse meubelgigant jakkert. Nu blijkt dat er een ware Ikea-vloek heerst. Klinisch psycholoog Ramani Durvasula bevestigde haar vermoedens: zowel een bezoek aan de winkel als het daarna in elkaar zetten van de meubels is voer voor flinke ruzies.

'Relatienachtmerrie'

In haar praktijk vertelden opvallend veel koppels over ruzies die ontstonden tijdens een tripje Ikea. Hoogleraar psychologie Ramani nam de proef op de som en concludeert: 'de winkel is letterlijk een landkaart van de relatienachtmerrie'.

LEES OOK: IKEA STOPT MET DE VERKOOP VAN FRISDRANK

Iedere afdeling een nieuwe frustratie

Een verbouwing of verhuizing is al behoorlijk stressvol en Ikea werkt daarbij als een soort katalysator. "Op elke afdeling komen nieuwe frustraties naar boven. In de voorbeeldkeuken wordt pijnlijk duidelijk wie er altijd het eten kookt en op de kinderafdeling wie er het meest voor de kinderen zorgt."

'Een ware echtscheider'

Heeft je huwelijk de meubelgigant overleefd, dan moet het echte werk nog beginnen: de boel in elkaar zetten. Van de 7000 proefpersonen krijgt 17% ruzie tijdens het opbouwen, waar bij 6% al heibel ontstaat in de winkel. De relatietherapeut gebruikt de winkel nu als communicatieoefening voor de koppels die bij haar in therapie zijn. Hoewel de kleinere meubelstukken nog wel te doen zijn, noemt ze een bouwwerk als de Liatorp 'een ware echtscheider'.

LEES OOK: WAT DOE JE ALS EEN BREUK EEN VECHTSCHEIDING WORDT?

Onderliggend probleem

"Stellen met communicatieproblemen lopen het grootste risico in Ikea, maar geen stel is immuun", zegt huwelijksconsulent Jane Greer. "Ik heb koppels gezien die ruzie maakten over een bank die ze eigenlijk geen van beiden wilden. Onderliggend probleem is altijd de vraag: hoe belangrijk ben ik voor jou en hoe belangrijk is mijn geluk voor jou? Als dit zo belangrijk voor mij is, waarom is het dat dan niet voor jou?"

Zweedse balletjes

Zoals met alles geldt hier ook: een goede voorbereiding is het halve werk. Bepaal vooraf wat jullie nodig hebben, stel een budget vast en prik een vork in de Zweedse balletjes als jullie de Ikea-proef zonder mot hebben doorstaan.

Bron: The Wall Street Journal. Beeld: IKEA

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden