null Beeld

Onderzoek CBS: hoe blij ben jij?

1 op de 3 Nederlanders zegt welvarend, gezond en tevreden te zijn. Een kwart is dat juist helemaal niet. Geld, gezondheid en het hebben van een partner spelen daarbij een belangrijke rol.

Elselien van Dieren

Dit blijkt uit een studie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de kwaliteit van leven in Nederland.

De sleutel naar geluk

Vooral mensen met een hoge opleiding zijn blij met het leven dat ze leiden. “Opleiding is de sleutel”, zegt Jan Latten van het CBS. “Ben je laagopgeleid, dan heb je sinds de crisis meer kans om het niet te goed te hebben. Niet alleen qua inkomen, maar ook sociaal.”

Happy twenties

Stellen van in de 20 zónder kinderen zijn het meest tevreden over hun leven. Ze hebben een goede gezondheid, een baan en genoeg te besteden. Stellen doen het financieel gezien sowieso bijna altijd beter dan alleenstaanden, omdat ze vaak 2 inkomens hebben.

LEES OOK: GELD MAAKT DUS TÓCH GELUKKIG

Niet zo blij

De groep die helemaal niet gelukkig en welvarend zegt te zijn bestaat vooral uit alleenstaande ouders met jonge kinderen, laagopgeleiden en mensen die moeten rondkomen van een uitkering. Van deze laatste groep is bijna 75% ontevreden over de kwaliteit van leven.

Geld maakt (een beetje) gelukkig

De uitkomsten van het onderzoek betekenen volgens Latten niet dat geld per definitie gelukkig maakt. “Geld helpt een beetje om gelukkig te maken. Er zijn mensen die veel geld hebben, maar toch ontevreden zijn of zich ongezond voelen. Je kunt iedereen miljonair maken, maar dan nog zullen er ontevreden mensen zijn.”

Bron: CBS, NOS. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden