null Beeld

Onderzoek: ‘Dementie bij één op de drie te voorkomen’

Er is nog geen medicijn tegen dementie, maar artsen weten nu wel hoe de ziekte bij een derde van de patiënten mogelijk te voorkomen is. 

Meike Bergwerff

10.000 Rotterdammers werden onderzocht voor een studie van het Erasmus Medisch Centrum. Door de vergrijzing groeit het aantal mensen met dementie. Momenteel zijn dit zo'n 260.000 mensen, en volgens Alzheimer Nederland zijn dit er mogelijk een half miljoen in 2040.

Leefstijl

Eén van de conclusies is dat leefstijl een grotere invloed heeft op de hersenaandoening dan gedacht. Een ongezonde leefstijl leidt bij een derde tot dementie, 25 jaar geleden was dit nog een vijfde. Tegenwoordig zijn roken en cholesterol minder grote risicofactoren, blijkt uit de recente Rotterdamse vergelijking tussen twee groepen 55-plussers. De ene groep werd in de jaren '90 10 jaar lang gevolgd, de andere in de jaren '00.

Een hoge bloeddruk speelt een grote rol omdat dit wordt veroorzaakt door onder andere overgewicht, verzadigde vetten, zout en suiker in voeding en een gebrek aan beweging.

Bladgroenten zijn goed voor je hersenen: Bekijk hier 5 heerlijke recepten

Roken

"Steeds minder mensen roken, nog maar 10% van de bevolking. In 1990 was dit nog 30%", aldus Arfan Ikram, neuro-epidemioloog en onderzoeksleider. "Mensen houden daarnaast hun cholesterol in toom met pillen."

Ondanks het feit dat het opleidingsniveau de laatste jaren gestegen is, is het belangrijk om de hersenen lang te blijven trainen. "Het brein van jongs af aan uitdagen, zorgen dat het beter de schade kan opvangen die dementie aanricht."

Campagnes

De aandacht voor gezond leven werkt dus wel, maar niet genoeg, zegt Ikram. "Er valt nog een wereld te winnen." Zo pleit de onderzoeksleider voor campagnes die ongezond eten en te weinig bewegen in verband brengt met dementie.

Alzheimer Nederland is blij met de uitkomst van het onderzoek. "Het legt duidelijk bloot dat de ziekte wel degelijk af te wenden is. Gezien de sterke toename van het aantal mensen met dementie moeten er snel preventiemaatregelen worden genomen", zegt een woordvoerder tegen het AD.

Onderzoeksleider Ikram is het daarmee eens. "We hebben vooralsnog geen manier om deze zeer ernstige hersenaandoening te genezen, dus voorkomen is het allerbelangrijkste."

Bron: AD. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden