null Beeld

Onderzoek: ‘Fitness helpt tegen bijwerkingen van chemokuur’

Vrouwen met borstkanker die tijdens chemotherapie een fitnessprogramma volgen hebben minder last van bijwerkingen als vermoeidheid, conditieverlies, misselijkheid en pijn.

Meike Bergwerff

Dat concludeert Neil Aaronson, hoogleraar epidemiologie bij het Antoni van Leeuwenhoek, in een vandaag verschenen onderzoek. Ook hoeft de dosering van de chemotherapie bij deze groep minder vaak aangepast te worden. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 230 borstkankerpatiënten, verdeeld over drie groepen.

Actief

De groep vrouwen die het meest intensieve fitnessprogramma volgden hadden het minst last van bijwerkingen. Ook hielden ze de chemokuur het beste vol: in slechts 12 procent van de gevallen hoefde de dosering van de chemotherapie aangepast te worden. "Vroeger werd patiënten die chemotherapie krijgen geadviseerd om het rustig aan te doen. Maar het is dus beter om juist actief te worden", stelt Aaronson.

Volhouden

Hij benadrukt dat er aan de studie geen conclusies verbonden kunnen worden voor wat betreft de invloed van beweging op de effectiviteit van de chemotherapie. "Vrouwen die een intensief bewegingsprogramma volgen houden de chemotherapie beter vol. Maar dit betekent niet automatisch dat de uitkomsten van de behandeling voor hen gunstiger zullen zijn."

De resultaten van het onderzoek verschijnen deze week in het vakblad Journal of Clinical Oncology.

Sporten is overigens altijd gezond, het kan de kans op hart- en vaatziekten verminderen. Lees er hier meer over.

Bron en beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden