null Beeld

Onderzoek: is alzheimer besmettelijk?

Kun je alzheimer krijgen door bloedtransfusies, operaties of een tandartsbezoek? Dat zou zomaar kunnen. Een klein onderzoek zegt nu heel voorzichtig dat de hersenziekte besmettelijk is. 

Susan Dalstra

In een notendop: tijdens een hersenonderzoek onder 8 mensen die zijn gestorven aan de gekkekoeienziekte, struikelde een wetenschapper per toeval over een link tussen de gekkekoeienziekte en alzheimer. De overledenen liepen de gekkekoeienziekte allemaal op doordat ze in hun jeugd groeiproblemen hadden en daarvoor hormooninjecties kregen. Tot zijn grote verrassing vond de arts in 7 van de 8 onderzochte hersenen een eiwit dat kenmerkend is voor alzheimer. Normaal gesproken zou je dat niet moeten aantreffen in hersenen van mensen tussen de 36 en 51 jaar oud.

Hormooninjecties

Omdat er geen bewijs is dat de gekkekoeienziekte verantwoordelijk is voor de groei van die eiwitten, gaat de onderzoeker er vanuit dat het probleem zit in de hormooninjecties. Het hormoonproduct werd in 1985 verbannen, maar alleen al in Engeland lopen 1850 mensen rond die als kind zo'n injectie kregen. En het meest verontrustende: er is niet bijgehouden wie dat zijn.

LEES OOK: DOORBRAAK IN STRIJD TEGEN ALZHEIMER IN ZICHT

Chirurgisch staal

Er is echter ook alarmerend nieuws voor een breder publiek. Omdat de eiwitten van de gekkekoeienziekte en alzheimer zo op elkaar lijken, vraagt de onderzoeker zich af of de ziektes zich ook op dezelfde manier verspreiden. Hij zegt dat het mogelijk is dat het eiwit waar het om gaat, verspreid kan worden via chirurgisch staal. Daardoor zou het mogelijk zijn dat alzheimer zich verspreidt via bloedtransfusies, al is de kans groter dat dit gebeurt tijdens operaties of tandheelkunde. Omdat het eiwit hardnekkig blijft plakken op metalen oppervlakten zoals chirurgisch staal, is het niet duidelijk of de huidige manier van steriliseren dan wel voldoende is om de instrumenten helemaal schoon te krijgen.

Geen paniek

Toch is er volgens de onderzoeker absoluut geen reden tot paniek. Hij benadrukt dat er tot nu toe nog niks is bewezen. Eerst moet onderzocht worden of het eiwit dat kenmerkend is voor de gekkekoeienziekte en alzheimer zich op dezelfde manier verspreidt. Als je iemand in je omgeving kent die lijdt aan alzheimer, betekent het dus zeker niet dat je het ook zomaar kunt oplopen. Hoewel de medische wereld het nieuwe onderzoek serieus neemt en verder gaat uitdiepen, is er daarom geen enkele reden om een operatie of tandartsbezoek uit te stellen.

Bron: Nature. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden