null Beeld

Onderzoek: jongeren vinden hun leven zwaarder dan hun ouders vroeger

Uit recente onderzoekscijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat jongeren het tegenwoordig een stuk zwaarder hebben dan hun ouders vroeger. Vooral jongeren tussen de 18 en 25 jaar hebben het zwaar, wijst het onderzoek uit.

Om dit te onderzoeken deed het CBS maar liefst 21 jaar lang onderzoek naar het geluk en de tevredenheid van jongeren.

Ongelukkige jongeren

Het jarenlange onderzoek brengt bijzondere uitkomsten in kaart. Het laat zien dat de jongeren van nu aanzienlijk ongelukkiger en gestrester zijn dan de twintigers van een generatie geleden. Toch geeft het merendeel van de jonge participanten aan niet echt óntevreden door het leven te gaan.

Opvallende uitkomsten

De deelnemende jongeren zijn volgens dit onderzoek voor een groot deel wel gelukkig en tevreden. Maar in vergelijking met eenzelfde onderzoek uit 1997 blijkt dat jonge mensen tegenwoordig toch een stuk minder optimistisch zijn. Opvallend is dat Nederlanders van andere leeftijden aangeven momenteel juist gelukkiger te zijn dan vroeger.

Mogelijke verklaring

Een duidelijke verklaring voor de lagere geluksgraad van de studenten kan het CBS niet geven. De vermoedens luiden dat de toegenomen prestatiedruk onder millennials een groot deel van hun minder positieve gemoedstoestand beïnvloedt. De maatschappelijke druk en hoge studieschulden zouden ook een grote rol spelen, meent onderzoeker Tanja Traag.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden