null Beeld

Onderzoek: meer dan de helft van jonge vrouwen wereldwijd is slachtoffer online intimidatie

Uit onderzoek van hulporganisatie Plan International blijkt dat maar liefst 58 procent van alle vrouwen tussen de 15 en 25 jaar wereldwijd slachtoffer is van online intimidatie.

De online bedreigingen uiten zich in dreigementen over verkrachting of het versturen van pornografische beelden. "Online intimidatie legt meisjes wereldwijd het zwijgen op", zegt directeur Garance Reus-Deelder van de Nederlandse Plan-afdeling in het onderzoek. "En dat terwijl juist het internet zoveel kansen biedt voor meisjes om hun stem wel te kunnen laten horen."

Online intimidatie

De hulporganisatie sprak ruim 14.000 vrouwen uit 31 landen, waaronder Nederland. Uit het onderzoek kwam naar voren dat online intimidatie het meeste voorkomt op Facebook. Daarop volgen Instagram, WhatsApp, Snapchat en Twitter. De intimidatie neemt vooral toe als vrouwen zich online uitspreken over vrouwenrechten, politieke kwesties of feminisme.

Mentale en fysieke klachten

Dit heeft een blijvend effect op de jonge meisjes en vrouwen die hiermee te maken krijgen. In het onderzoek gaven de ondervraagden namelijk aan dat ze zich onveilig voelden en het effect had op hun zelfvertrouwen. Sommigen kregen zelfs last van mentale en fysieke klachten, zoals stress en slapeloosheid.

Account verwijderen

Verder bleek uit het onderzoek dat 13 procent stopt met het delen van hun mening op social media, 12 procent past de manier waarop ze zich uiten aan en 8 procent verwijdert het social platform waarop ze zijn lastig gevallen.

Daders opsporen

Plan International roept daarom sociale mediabedrijven op om gegevens over online intimidatie te verzamelen. Daarnaast wil de hulporganisatie dat deze bedrijven effectieve mogelijkheden bieden om ‘gendergerelateerd’ geweld op te kunnen sporen en de daders ter verantwoording te kunnen roepen.

Wordt jouw (klein)kind online gepest? Zo kun je het gesprek aangaan:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: NOS. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden