null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: we zijn nog steeds te zwaar

De helft van de volwassenen in Nederland had vorig jaar overgewicht. In die cijfers is geen verbetering gekomen sinds 2018.

Suzanna TimmerGetty Images

Deze toch wel teleurstellende cijfers komen uit de Gezondheidsenquête Leefstijlmonitor 2021 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met het RIVM, het Trimbos-instituut en expertisecentrum Pharos.

In 2018 werd het Nationaal Preventieakkoord geïntroduceerd, waarmee onder meer overtollige kilo’s moeten worden bestreden. De overheid en zeventig maatschappelijke organisaties willen met dit akkoord niet alleen bereiken dat mensen minder zwaar zijn, maar ook dat ze vaker nee zeggen tegen sigaret en borrel.

Wel minder roken en drinken

Roken en problematisch alcoholgebruik onder volwassenen moet in 2040 zijn gedaald naar 5 procent, overgewicht naar 38 procent en ernstiger obesitas naar 7,1 procent. Maar qua overgewicht zijn we er nog lang niet. In 2021 lag het aantal volwassenen met overgewicht nog steeds op 50 procent, terwijl 14 procent zelfs leed aan obesitas.

Het aandeel rokers is gelukkig wel iets gedaald: van 22 procent in 2018 naar 21 procent vorig jaar. Ook bij het drinken is een lichte daling te zien: 7 procent van de 18-plussers dronk overmatig alcohol, iets minder dan in 2018 en 2019. Het percentage zware drinkers (8 procent) bleef gelijk.

Overgewicht heb je als een zogenaamde Body Mass Index (BMI) hebt vanaf 25 en van obesitas vanaf 30. Het BMI is een soort maat voor de verhouding tussen je gewicht en je lengte.

Bron: CBS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden