null Beeld

Onderzoek wijst uit: behoud borst zorgt voor beter herstel na kanker

Vrouwen die kiezen voor een borstreconstructie of borstbesparende operatie bij borstkanker, voelen zich mentaal beter na kanker dan vrouwen die zonder borst verder moeten. Dit blijkt uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. 

Eva Breda

Voor het eerst werd onderzocht wat de invloed van verschillende borstkankerbehandelingen is op het welzijn van patiënten na hun ziekte. Hoe ervaren zij de kwaliteit van leven na de kanker? Voor vrouwen die hun borst hebben kunnen behouden of hebben laten reconstrueren zijn de resultaten het positiefst.

Onderzoek

Het Erasmus MC ondervraagde bijna tweeduizend vrouwen die tussen 2008 en 2019 behandeld werden voor borstkanker. In vragenlijsten moesten zij hun kwaliteit van leven beoordelen. Zo'n onderzoek is volgens plastisch chirurg Marc Mureau belangrijk. Steeds meer mensen overleven borstkanker en het is goed om te weten wat de effecten van verschillende kankerbehandelingen zijn. Zo kunnen artsen mensen met borstkanker beter adviseren over de behandeling.

Sex

Nu blijkt een borstamputatie de grootste negatieve invloed te zijn op de kwaliteit van leven van ex-borstkankerpatiënten. Vrouwen die hiermee te maken kregen, geven overwegend aan minder goed in hun vel te zitten en minder te genieten van sex.

Eefje, Yvonne en Hester raakten hun borst(en) kwijt door borstkanker. Zij vertellen over hoe zij dat ervaren hebben in deze interviews:

Borstkanker is het best te behandelen als je het vroeg oppikt. Benieuwd hoe je zo secuur mogelijk zelfonderzoek uitvoert? Dokter Rutger legt het je uit.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden