null Beeld

Onderzoek wijst uit: brildragers lijken niet alleen slimmer, ze zijn het ook

Een bril is tegenwoordig veel meer dan alleen een hulpmiddel om beter te kijken. Naast dat het een fashion statement kan zijn, lijk je er ook vaak slimmer door. Nu blijkt dat je er niet alleen slimmer door lijkt, onderzoek heeft aangetoond dat brildragers ook daadwerkelijk intelligenter zijn!

Fenna Witteveen

Het is niet zonder reden dat we denken dat mensen die een bril dragen slimmer zijn, hoewel we misschien de reden erachter niet wisten. Nature Communications heeft een onderzoek gedaan en kwam erachter dat er een daadwerkelijk verband is tussen slechter zicht en intelligentie. Want knappe koppen hebben 30% méér kans op bijziendheid. Een ingewikkeld genetisch onderzoek heeft dit bepaald, het is nog wel onduidelijk hoe die bijziendheid juist in de slimme genen terecht kwam. Er zijn ook nog 2 andere theorieën.

Voor in de klas

Er is ook een onderzoek van een Duitse universiteit die hier een reden voor gevonden heeft. Dit heeft vooral te maken met kinderen die op de basisschool al brildragend zijn. De kinderen willen graag kunnen lezen wat er op het bord staat, daarom zitten zij vaak vooraan in de klas. En als je vooraan in de klas zit, ben je beter gefocust. Het geroezemoes en stiekem kletsen speelt zich vrijwel altijd achterin de klas af. Dus als je vooraan zit heb je minder afleiding en kun je beter leren.

Minder populair

Helaas is deze reden iets minder leuk. Het kan zo zijn dat jongeren die een bril dragen niet zo populair zijn als hun klasgenoten zonder bril. Stom natuurlijk, maar daardoor hebben zij meer tijd voor de boeken en leren zij meer. Daar doen zij, gelukkig, de rest van hun leven vervolgens hun voordeel mee. Toch vertelt online opticien Leesbrilhuis dat je hierdoor in een vicieuze cirkel terecht kunt komen. Die kleine letters die je steeds leest zorgen ervoor dat juist je bril nodig hebt.

Blij met een bril

Het is gelukkig niet alleen maar kommer en kwel met een bril. Want we moeten het positieve nieuws eruit zeker niet vergeten: je lijkt én bent waarschijnlijk dus slimmer als je een bril draagt. Volgens onderzoek maakt een bril je eerlijker, slimmer en ook betrouwbaarder. Dus pak dat ding maar gewoon weer uit de lade, poets de glazen en draag hem vol trots op de neus.

Ben je benieuwd welke bril jou het beste staat? Met deze 3 tips kom je erachter:

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: Harpers Bazaar, Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden