Langdurige klachten covid Beeld Getty Images
Langdurige klachten covidBeeld Getty Images

Onderzoek wijst uit: de helft van de coronapatiënten houdt langdurig klachten

Ongeveer de helft van de coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen, heeft na een jaar nog last van langdurige klachten.

Het gaat om zeker één hardnekkig symptoom van het virus. Dit blijkt uit nieuw Chinees onderzoek dat is gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet. In de meeste gevallen gaat het om kortademigheid of vermoeidheid.

Grootste onderzoek long covid

Voor het onderzoek volgden onderzoekers een jaar lang 1276 patiënten die begin 2020 in de Chinese stad Wuhan in het ziekenhuis lagen na besmetting met het coronavirus. Deze personen kregen bijna allemaal zuurstof (75%), maar lagen niet op de intensive care. Het is de grootste long covid-studie tot nu toe.

Kortademig

Maar liefst één op de drie patiënten is een jaar na de besmetting nog kortademig. Wel geldt volgens de onderzoekers dat hoe ernstiger het ziekteverloop was, hoe groter de kans dat mensen langer last houden van symptomen.

Psychische problemen

Wat ook opvallend is, is dat psychische problemen zoals depressies twaalf maanden na de besmetting vaker voorkomen dan zes maanden na de besmetting. Volgens The Lancet laat het onderzoek zien dat we aandacht moeten blijven houden voor patiënten met langdurige klachten.

Dít zijn de veelvoorkomende langdurige klachten door corona:

Bron: The Lancet.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden