null Beeld

Onderzoek wijst uit: getrouwde mensen ontwikkelen minder snel dementie

Ben je getrouwd? Dan hebben we goed nieuws voor je. Een nieuwe studie heeft aangetoond dat bij getrouwde mensen de kans op het ontwikkelen van dementie kleiner is.

En het is slecht nieuws voor echtscheidingen, die volgens deze nieuwe studie ongeveer twee keer zoveel kans hebben als getrouwde mensen om dementie te ontwikkelen.

Invloed

Het onderzoek werd uitgevoerd door Michigan State University, die gegevens van meer dan 15.000 mensen uit de Verenigde Staten woonden gedurende een periode van 14 jaar analyseerden. Deze mensen waren ofwel getrouwd, weduwnaar, uit elkaar of gescheiden, nooit getrouwd of samenwonend en waren allemaal 52 of ouder. Professor Hui Liu leidde het onderzoek en volgens hem is de burgerlijke staat een belangrijke sociale factor die invloed heeft op dementie.

Achterstand

Alle deelnemers werden tijdens het onderzoek iedere 2 jaar getest op hun cognitief functioneren. Uit deze resultaten blijkt dat getrouwde mensen cognitief minder snel achteruit gingen dan vrijgezelle mensen. Mensen die eerder wel getrouwd zijn geweest, maar nu weer vrijgezel waren, hadden juist een versnelde achteruitgang. De studie toonde ook aan dat gescheiden mannen een grotere achterstand hadden dan gescheiden vrouwen.

Toekomst

Wat de resultaten precies betekenen voor het onderzoek naar dementie, is nog niet duidelijk. Toch denkt professor Liu dat de bevindingen wel nuttig kunnen zijn om in de toekomst kwetsbare groepen beter te identificeren. Zo kunnen wetenschappers uiteindelijk beter onderzoek doen naar strategieën om het risico op dementie te verkleinen.

Dokter Rutger: hoe herken je het verschil tussen vergeetachtigheid en dementie?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Woman & Home. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden