null Beeld

Onderzoek wijst uit: meisjes behalen gemiddeld hoger schooldiploma dan jongens

Meisjes behalen gemiddeld op een hoger niveau een diploma dan jongens. Dit komt doordat jongens 1 jaar na de start in de brugklas al meer vertraging op hebben gelopen dan meisjes. 

Demi Schoenmakers

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vmbo

Het onderzoeksbureau heeft de voortgang van maar liefst 190.000 leerlingen gevolgd. Zij zaten allemaal in het schooljaar 2010/2011 in de brugklas. Het resultaat? Meisjes behaalden vaker dan jongens een havo- of vwo-diploma. Terwijl jongens juist vaker in een van de beroepsgerichte leerwegen van het vmbo een diploma behaalden.

Niveauverschillen

Dit is opvallend, aangezien bij het definitieve schooladvies van de basisschool en bij de start in het voortgezet onderwijs nog nauwelijks niveauverschillen waren tussen jongens en meisjes. Het gemiddelde percentage goede antwoorden op de onderdelen taal, rekenen-wiskunde en studievaardigheden, was bij de jongens 75% en bij de meisjes 74%.

Ook de verdeling over de verschillende brugklassen was redelijk gelijk. Alleen hadden de jongens een jaar na de start in de brugklas al veel meer vertraging opgelopen dan de meisjes. In de 3e klas bleef ruim 9% van de meisjes zitten, terwijl dit percentage bij de jongens een stuk hoger lag (15%).

Verwachtingen

Aan het einde van de middelbare school heeft ruim 43% van de meisjes een havo- of vwo-diploma, tegenover 38% van de jongens. Maar liefst 1 op de 10 kinderen is zonder diploma van school gegaan. Dit waren vaker jongens (13%) dan meisjes (11%). Heel bijzonder vindt het CBS deze cijfers niet. Jongens presteren in het voortgezet onderwijs al jaren minder goed dan verwacht, terwijl de meiden juist beter zijn dan verwacht.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: CBS. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden