Unieke band hond en mens Beeld Getty Images
Unieke band hond en mensBeeld Getty Images

Onderzoek wijst uit: mens en hond hebben een unieke band

Honden kunnen subtiele menselijke gebaren en hints van hun baasje begrijpen. Dat zorgt ervoor dat mensen en honden een unieke band hebben.

Demi SchoenmakersGetty Images

Het zit dan ook in de aard van honden dat ze graag bij hun baasje willen zijn. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek met honden- en wolvenpuppy’s.

Eerste acht weken

Een roedel kleine wolven werd meteen na de geboorte bij mensen onderbracht. De wolvenpups waren continu bij hun baasje in de buurt en sliepen zelfs samen in hetzelfde bed. Bij een nest hondjes werd daarentegen acht weken gewacht voordat ze de mensen leerden kennen. De eerste acht weken werden ze alleen verzorgd waar nodig was. Ze brachten voornamelijk tijd door met andere puppy’s en honden.

Test met eten

Na dertien weken volgde de test. Om erachter te komen wie het meest gehecht was geraakt aan mensen, plaatsen de onderzoekers een snack in twee verschillende kommen. Deze werden op een afstandje weggezet, de ene bij mensen en de andere bij honden. Met subtiele handgebaren of knikjes wezen de mensen naar de juiste kom. Wat blijkt? De hondenpups kozen allemaal de kom bij de mensen.

Graag in de buurt van mensen

Ook blijkt dat de hondjes meteen op mensen afspringen als die een verblijf binnenkomen, terwijl de wolven juist in de hoek gaan zitten. Volgens de onderzoekers is dit ook een bewijs van de slechte manier waarop we vroeger met wolven zijn omgegaan. “Mensen hebben op ze gejaagd en verschrikkelijke dingen met ze gedaan”, zegt een van de onderzoekers. “Daarom zijn er ook niet veel meer wolven over.”

De resultaten van het onderzoek zeggen overigens niet dat honden slimmer zijn dan wolven. Zij zijn gewoon meer gewend aan de mens.

Hoe voorkom je dat de hond zich eenzaam voelt als je niet thuis bent:

Bron: Cell press journal.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden