null Beeld

Onderzoek: wil je moeder worden? Doe dit vóór je zwanger raakt

Dromen jij en je partner van een kindje? Dan doe je er volgens onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht goed aan om nog voor je de anticonceptiepil door de wc spoelt alvast aan een gezondere leefstijl te werken. 

Elselien van Dieren

"Het is algemeen bekend dat als je zwanger bent, je de verloskundige belt", vertelt onderzoeker Marjolein Poels in een interview met Metro. De onderzoeker zou echter graag zien dat vrouwen met een kinderwens vóór hun zwangerschap aankloppen bij de huisarts of verloskundige, zodat gezondheidsrisico's op tijd in beeld worden gebracht.

Gezond gewicht

Poels onderzocht 3684 vrouwen en ontdekte onder andere dat vrouwen met overgewicht of obesitas 6 keer meer kans hebben op zwangerschapsdiabetes dan vrouwen met een gezond BMI. Het is moeilijk om af te vallen wanneer je al zwanger bent en daarom vindt Poels dat vrouwen voor de bevruchting al maatregelen moeten nemen om op een gezond gewicht te komen.

Stoppen met roken

Hetzelfde geldt voor rokers, meldt Metro. Poels ontdekt dat vrouwen die pas stopten met roken op het moment dat ze zwanger raakten 2 keer zoveel kans hadden op een vroeggeboorte dan bij vrouwen die al tijden geen sigaret meer aanraken. "Je bent niet van de een op de andere dag van die gewoonte af en het is bovendien niet meteen uit je lichaam", aldus Poels. En... vroegtijdig stoppen met roken en drinken is niet alleen verstandig als je moeder wilt worden. Ook aanstaande vaders doen er goed aan om wat gezonder te leven omdat dit invloed heeft op de kwaliteit van het sperma.

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Metro. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden