null Beeld

Onderzoek: zóveel mantelzorgers in Nederland voelen zich niet gesteund

Mantelzorgers zijn goud waard. En wat goud waard is, moet je koesteren. Daar blijkt het in Nederland echter nog wel aan te schorten... 

Susan Dalstra

Maurice de Hond deed namens het CNV onderzoek naar mantelzorgers in Nederland. Hij komt tot de conclusie dat bijna driekwart van de mantelzorgers een hoge werkdruk ervaart door de combinatie van werk en mantelzorg. Daarbij blijkt ook nog eens dat ze van hun werkgever niet altijd op alle begrip kunnen rekenen.

Zorgwekkend

Maar liefst veertig procent van de werknemers voelt zich niet gesteund door hun werkgever. Dat noemt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden 'zorgwekkend'. "Nederland telt ruim vier miljoen mantelzorgers. Deze groep heeft steun nodig vanuit de werkomgeving, anders ligt een burn-out voor veel werknemers op de loer."

CAO-afspraken

Het is een belangrijk vraagstuk, want nu we een samenleving hebben waarin iedereen steeds ouder wordt, krijgt iedereen vroeg of laat met mantelzorg te maken. Het CNV pleit daarom voor wettelijke regelingen en CAO-afspraken. Hopelijk kunnen dan in de toekomst mantelzorgers met plezier hun werk blijven doen terwijl ze de zorg voor een dierbare op zich nemen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden