Dít zijn de nieuwe quarantaineregels voor huisgenoten. Beeld GettyImages
Dít zijn de nieuwe quarantaineregels voor huisgenoten.Beeld GettyImages

Libelle legt uit

Onduidelijkheid over de quarantaine voor huisgenoten: dít is hoe het zit

In de persconferentie van afgelopen vrijdag werd een hele rits nieuwe maatregelen bekendgemaakt. Maar sindsdien heerst er nogal wat onduidelijkheid over de quarantaineregels als je een besmette huisgenoot hebt. Moet je nou wel of niet thuisblijven als je huisgenoot ziek is? We zochten het uit.

Mirna WiggersGettyImages

Vóór vrijdag was het zo dat je alleen maar in quarantaine hoefde, als jijzelf niet beschermd was tegen het coronavirus op het moment dat je huisgenoot besmettelijk was. Als je dus volledig gevaccineerd was óf een eerdere besmetting achter de rug had, hoefde je niet thuis te blijven.

Nieuwe quarantaineregels

Dat is nu veranderd. Vanwege de oplopende besmettingscijfers is besloten dat je, óók als je zelf wel beschermd bent tegen het virus, toch thuis moet blijven als je een besmette huisgenoot hebt.

Onduidelijkheid

Hoewel deze maatregel sinds zaterdag al geldig is, zijn nog lang niet alle informatiekanalen van de overheid daarop aangepast. Zo geeft de online quarantainecheck van de overheid nog altijd aan dat je bij het geval van een besmette huisgenoot gewoon de deur uit mag zolang je zelf volledig beschermd bent. Ook op een groot deel van de algemene informatiepagina's van de overheid valt deze achterhaalde informatie nog te lezen.

Verklaring

Slechts op één pagina staat het goed, en dat is de snelle overzichtspagina van de nieuwe maatregelen van de NOS. NOS belde vanmiddag achter de kwestie aan. Zij spraken een woordvoerder van het Ministerie voor Volksgezondheid om te vragen hoe het zit. “Het klopt dat nog niet alles is aangepast”, zegt de woordvoerder. “Maar dat kost nu eenmaal tijd. Het RIVM moet zijn richtlijnen aanpassen en dat geldt ook voor de GGD’s.”

Richtlijnen

Koepelorganisatie GGD GHOR zegt in een reactie tegen de NOS dat de GGD’s wachten op die nieuwe RIVM-richtlijnen. Zodra die er zijn, zullen ook alle adviezen van de GGD daarop worden aangepast. “Maar het kan zijn dat medewerkers al vooruitlopen op de definitieve inwerkingtreding”, zegt een woordvoerder. “Dat verklaart dat sommige huisgenoten al te horen krijgen dat ze beter thuis kunnen blijven.”

Vermaak

Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, kan dus het beste thuisblijven in het geval van een besmette huisgenoot. Leuk is dat niet, maar gelukkig zijn er wel een aantal dingen om je mee te vermaken als je dan toch thuis zit. Brei bijvoorbeeld eens een mooie trui, of bak een lekkere Sinterklaastaart. Laat alleen wel iemand anders even de spullen daarvoor voor de deur zetten. Sterkte!

Bron: Rijksoverheid, NOS.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden