null Beeld

Ongeneeslijk ziek meisje (14) kiest ervoor om zich te laten invriezen

Een 14-jarig meisje uit Groot-Brittannië heeft een zeldzame vorm van kanker. Ze kan niet worden genezen en dat weet ze. Daarom heeft ze besloten iets opvallends uit te proberen.

Tessa Heinhuis

Ze laat zichzelf invriezen na haar dood, in de hoop dat ze ooit wakker gemaakt kan worden in de toekomst.

Misschien ooit

Ze regelde dit door haar vraag bij een rechtbank voor te leggen. Haar vader was het niet met haar keuze eens, maar de rechter vond dat zij zelf haar keuze mocht maken. Ze schreef dit naar de rechter: "Mij is gevraagd uit te leggen waarom ik dit ongebruikelijke wil doen. Ik ben pas 14 jaar oud en ik wil nog lang niet dood, maar dat ga ik binnenkort wel. Mijzelf laten invriezen geeft mij de kans om te genezen en weer wakker te worden, ook al gebeurt dit pas over honderden jaren. Ik ben er niet klaar voor om mij te laten begraven onder de grond. Ik wil leven en vooral nog lang leven. In de toekomst is er een kans dat ze mij kunnen genezen en weer wakker kunnen maken. Die kans wil ik grijpen. Dat is mijn wens.”

Kosten

Na haar overlijden moest haar lichaam geconserveerd van haar woonplaats Londen naar de Verenigde Staten worden overgebracht en daar kon een commercieel bedrijf haar invriezen voor een bedrag van ruim 43.000 euro.

Steun

Het lichaam moet zo snel mogelijk na het overlijden worden ingevroren. Dit wordt in de wetenschap ook wel cryonisme genoemd. Tot nu toe zijn er wereldwijd maar een paar honderd anderen haar voorgegaan in dit proces. Het weefsel van het lichaam wordt zo behandeld dat het in principe voor altijd intact blijft. Tijdens de rechtszaak besloot de vader zijn dochter toch te steunen. "Ik respecteer deze wens van mijn dochter. Dit is het enige en bovendien het laatste wat ze mij gevraagd heeft".

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Zo houd je je leren laarzen mooi.

LEES OOK:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: The Guardian. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden