Ontbijten met pompoen? Dit bijzondere havermoutrecept smaakt als een taartje
Het is herfst! Dat betekent tijd voor kaarsjes aan in huis, mooi gekleurde bladeren, warme thee, dikkere jassen én natuurlijk pompoen. Met de oranje vrucht wordt veel soep gemaakt, maar wist je dat je er ook heerlijk mee kunt ontbijten?
Dit havermoutrecept met pompoen is vullend, gezond en smaakt naar huisgemaakte pompoentaart.
Gezondheidsvoordelen pompoen
Belangrijke zaken voorop: naast dat pompoen hartstikke lekker is, is het ook nog eens heel gezond. Niet op de laatste plek omdat het veel vezels bevat en dus heel vullend is, maar relatief weinig calorieën bevat. Hierdoor is het een lichte vrucht (want ja, het is geen groente, maar fruit!) waar je wel lang een verzadigd gevoel van krijgt. Daarnaast zitten er heel veel antioxidanten in, en bevat het ook nog vitamine A, C en E, foliumzuur en ijzer; vitamines die je weerstand een boost geven.
Zoete bereidingswijze
Terwijl je in eerste instantie al snel denkt aan hartige gerechten - pompoensoep, risotto met de oranje herfstvrucht of een vegetarische curry bijvoorbeeld - kun je het ook op een zoete manier bereiden. En ja, zo kun je er zelfs mee ontbijten, waardoor je de dag direct op gezonde voet start. Dit havermoutontbijt is daar een goed voorbeeld van. Het is vullend, vol gezonde ingrediënten en staat in een handomdraai op de ontbijttafel.
Recept pumpkin pie oats
Voor dit recept heb je pompoenpurree nodig. Om je geen ochtendstress te bezorgen, kun je dit ook de avond van tevoren al bereiden. Je maakt het heel simpel, door de benodigde hoeveelheid pompoen te koken in een klein laagje water en daarna te pureren met een staafmixer of blender.
Benodigdheden:
- 150 gram gekookte en gepureerde pompoen
- 200 ml ongezoete amandel- of havermelk
- 25 gram havermout
- 15 gram ongebrande en ongezouten noten
- handje rozijnen
- 1 tl gebroken lijnzaad
- 1/2 tl kaneel
- snufje nootmuskaat
En zo maak je het:
- Meng alle droge ingrediënten met elkaar en doe dit in een steelpannetje
- Zet het pannetje op laag vuur en giet hier de melk bij.
- Roer dit gedurende twee minuten goed door, zodat je een mooi papje krijgt.
- Laat dit nog een paar minuten op een laag vuurtje staan, terwijl je de pap blijft omroeren. Zo wordt je ontbijt iets dikker van textuur.
- Zet het vuur uit en schep de pap in een schaaltje, waarna je de nootjes en rozijnen erover kunt verdelen.
- Voeg een snuf kaneel toe, en klaar is je ontbijt.
- Eet smakelijk!
Bron: Healthywanderlust. De Hippe Vegetariër. Beeld: iStock