null Beeld

Ontslagen met dikke buik: discriminatie zwangere vrouwen níet gedaald

Geen promotie gekregen omdat je zwanger was, of onmogelijk om een baan te vinden met dikke buik? Het is anno 2020 geen onbekend scenario voor zwangere vrouwen. Het blijkt dat zij nog altijd veel te maken hebben met discriminatie. 

Online redactie Libelle

Dat blijkt uit de onderzoeksresultaten van het College voor de Rechten van de Mens rondom zwangerschapsdiscriminatie.

Onderzoek

Om dit te onderzoeken ondervroeg het College 1.150 werkende vrouwen die in de periode van 2016 tot 2020 een kind kregen, over hun ervaringen met zwanger zijn in het werkleven. Ook werd hen gevraagd hoe het was om werk te zoeken met een zichtbare zwanger buik, en of ze andere nadelen ervoeren.

Véél discriminatie zwangere vrouwen

De onderzoeksresultaten zijn niet mis. Een op de vijf vrouwen lukte het niet om werk te vinden ten tijde van hun zwangerschap. Bij een op de tien vrouwen werd er niet geheimzinnig gedaan dat de reden voor de afwijzing de zwangerschap was. Ook het verlengen van het contract ging plots niet door bij ruim een derde van de ondervraagde zwangere vrouwen. Ook gaven ze aan dat promoties, salarisverhogingen, bonussen en scholing hun neus voorbij gingen. Opvallend is echter dat vrijwel geen enkele vrouw aan de bel trok of een klacht indiende bij hun werkgever.

Geen gelopen race

"Gelijkheid op de arbeidsmarkt is absoluut nog geen gelopen race", reageert FNV-bestuurslid Judy Hoffer tegen NU.nl. "Je ziet dat niet alleen in het loonverschil tussen mannen en vrouwen, maar ook met zaken als zwangerschap. Werkgevers kunnen er nu te makkelijk mee wegkomen zolang ze niet worden geconfronteerd met de consequenties van hun handelen."

Zó zorg je goed voor jezelf tijdens je zwangerschap:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nu.nl. Lindanieuws. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden