Ontstoken nagelriem Beeld Getty Images
Ontstoken nagelriemBeeld Getty Images

Ontstoken nagelriem? Dit zijn de symptomen en oplossingen

Heb jij jouw nagels altijd strak in de lak, maar durf je nu één vinger haast niet aan te raken omdat-ie pijn doet en je nagelriem er rood uitziet? Dan heb je vast iets aan deze tips. Dit moet je wel en vooral ook niet doen bij een ontstoken nagelriem.

Demi SchoenmakersGetty Images

Wat is een ontstoken nagelriem?

De nagelriem is een laagje doorzichtige huid langs de onderrand van je vinger of teen. Dit gebied staat ook wel bekend als het nagelbed. Deze huid beschermt nieuwe nagels tegen bacteriën wanneer ze uit de nagelwortel groeien. Aangezien het gebied rond je nagelriem erg delicaat is, kan je huid hier al snel droog, beschadigd of geïnfecteerd raken. Zorg dus dat je je nagels schoonhoudt en goed verzorgd.

Als je last hebt van je nagels en de huid rond je nagel rood, dik en pijnlijk is, heb je waarschijnlijk een ontstoken nagelriem. Niet te verwarren met een schimmel- of kalknagel.

Wat zijn de symptomen?

Een infectie rondom je nagelriemen, wordt ook wel paronychia genoemd. Dit zijn de symptomen van een ontstoken nagelriem:

 • Dikke, opgezwollen huid
 • Warme huid
 • Roodheid
 • Tederheid
 • Met pus gevulde blaren
 • Veranderingen in nagelvorm, kleur of textuur
 • Losraken van de nagel

Hoe ontstaat een ontstoken nagelriem?

Een ontstoken nagelriem ontstaat doordat een bacterie in een wondje bij je nagelriem gaat zitten. Hierdoor ontstaat een infectie, waardoor de huid eromheen dik, opgezwollen en pijnlijk voelt. Zo’n wondje kan ontstaan na bijvoorbeeld een manicurebehandeling.

Heb je erg vaak last van een ontstoken nagelriem? Dan heb je last van een chronische ontsteking. Deze kan ontstaan door:

Hoe lang duurt het?

Afhankelijk van de oorzaak van de infectie, kan paronychia langzaam optreden en weken aanhouden of plotseling opduiken en slechts één of twee dagen aanhouden. De symptomen van paronychia zijn gemakkelijk te herkennen en kunnen snel behandeld worden, zodat het geen schade aan je huid of nagels brengt.

Wat kun je doen tegen een ontsteken nagelriem?

Eerste hulp bij een ontstoken nagelriem:

 1. Raak de ontstoken huid niet of zo min mogelijk aan.
 2. Was je handen regelmatig met water en zeep
 3. Gebruik iedere dag een schone handdoek (en deel deze liever niet met anderen)
 4. Ga niet baden in water
 5. Doe er geen nat of vochtig doekje omheen, dit vergroot de kans op ernstige infecties.

Wel of geen soda?

Online lees je op verschillende sites dat het helpt om te baden in lauwwarm water, met eventueel wat soda, maar dit raden (huis)artsen niet aan. Ook een nat verband om de vinger of teen helpt meestal niet bij de genezing. Komt er pus uit de ontsteking? Dan kun je er wel een verband of pleister omheen doen. Maak dan ook een afspraak bij de huisarts om de plek te laten controleren.

Werkt een zalf?

Bij chronische nagelriemontsteking kan een arts een schimmeldodende zalf voorschrijven. Wanneer de ontsteking zeer hardnekkig is, krijg je meestal een orale anti-schimmelkuur. Geef een chronische ontsteking wel de tijd om te herstellen, dit is niet binnen enkele dagen over.

Wel of niet doorprikken?

Nee, blijf er zoveel mogelijk vanaf. Ga niet zelf in in de weer als je ook last hebt van blaasjes met pus. Duwen en prikken kan de situatie alleen maar verergeren.

Wanneer naar de dokter?

Meestal gaat een ontstoken nagelriem dus vanzelf weer over, vooral als je de huid met rust laat of het goed behandeld. Als er pus zichtbaar is, kan de huisarts dit behandelen. Blijf zelf in ieder geval van de blaasjes af. Duwen en prikken kan de situatie alleen maar verergeren. Wanneer de ontsteking niet weggaat en de huid alleen maar roder en dikker wordt, kun je baat hebben bij een antibioticakuur. Ga ook hiervoor langs bij je huisarts.

In de video hieronder legt dokter Rutger uit welke stappen je zelf kunt ondernemen als je last hebt van een gezwollen nagelriem:

Bron: Healthline

Ontstoken nagelriem? Dit kun je het beste ertegen doen Beeld Getty Images
Ontstoken nagelriem? Dit kun je het beste ertegen doenBeeld Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden