Ook vergeten: pastinaak
Vergeten of uit bedrijfseconomische overwegingen naar de achtergrond verdrongen? Daar kan over getwist worden! Immers de pastinaak was er al lang voor de aardappel. Aardappels telen en rooien was waarschijnlijk goedkoper en succesvoller. Nu de smaak van producten steeds belangrijker wordt, komen heerlijke producten als pastinaak ook weer terug op de kaart.
De pastinaak is geen familie van de aardappel, het is -net als de peen- een winterwortel. Roomwit van kleur met een zachtzoet smaakaccent. Behalve gekookt is de groente ook lekker om te gratineren, pureren, frituren en roerbakken.
Nog zeker een maand verkrijgbaar, vraag ernaar!
Pastinaaksoep met verse rookworst, voor 4:
500 g pastinaak, geschild en in blokjes
1 liter groentebouillon
125 ml crème fraîche
1 verse rookworst (meestal voorgegaard)
2 el verse peterselie, dragon of dille
Breng de pastinaak met de bouillon aan de kook. Draai het vuur laag en kook de pastinaak in 15-20 minuten zachtjes gaar. Neem de pan van het vuur en pureer de soep. Snijd de rookworst in plakjes en verwarm het vlees in de soep. Breng de soep op smaak met zout en (versgemalen) peper. Voeg van het vuur de verse kruiden toe en schep de soep in 4 kommen of diepe borden. Lekker met handgesneden zuurdesembrood.
Leidse hutspot wordt bij voorkeur nog steeds met pastinaak bereid, daar heeft de aardappel het niet kunnen winnen. Gelukkig ook maar!
Eerder verschenen op VrouwOnline