Oorsmeer verwijderen Beeld Getty Images
Oorsmeer verwijderenBeeld Getty Images

Oorsmeer verwijderen? Dit is de beste én veiligste manier

Heb je het idee dat je oren helemaal vol zitten? Geen paniek, oorsmeer is hartstikke normaal. Maar je wilt natuurlijk wel netjes voor de dag komen. Hoe verwijder je oorsmeer nu goed en veilig?

Heb je wat problemen met horen? Of heb je last van een verstopt oor? Dan is het verstandig om je oren te laten uitspuiten bij de huisarts. Heb je alleen last van goudbruin oorsmeer bij de opening van je oor? Dan kun je je oren voorzichtig schoonmaken. We leggen je uit hoe je veilig oorsmeer kunt verwijderen.

Functies van oorsmeer

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat een gezonde gehoorgang oorsmeer hoort te bevatten. Het is dus heel normaal. Oorsmeer heeft namelijk meerdere functies:

 • Het beschermen tegen vocht (waterafstoting)
 • Het beschermen van de dunne, kwetsbare huid van je gehoorgang tegen uitdroging
 • Het vangen van kleine onregelmatigheden, zoals stof, vuil of insecten
 • Het aanzuren van het leefmilieu voor bacteriën
 • Het zorgen voor een goede afweer tegen ziekmakende bacteriën en schimmels

Problemen

Je gehoorgang hoort dus gewoon oorsmeer te bevatten en reinigt zichzelf. Toch kan het soms voor wat problemen zorgen. Bij een gezonde gehoorgang bestaat er een evenwicht tussen aanmaak en afvoer van oorsmeer. Dit systeem kan verstoord raken bij ouderdom, terugduwen van oorsmeer, overmatige haargroei of door ontstekingen.

Oorsmeer verwijderen

Aangezien je gehoorgang zichzelf reinigt, is het eigenlijk de bedoeling dat je zelf geen oorsmeer verwijdert. Soms veroorzaakt het schoonmaken namelijk méér problemen dan dat het oplost.

Mocht je in de opening wat goudbruin oorsmeer zien? Dan zou je alleen het oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang kunnen verwijderen. Dit zijn de beste en veiligste manieren:

Wattenstaafje

Om oorsmeer te verwijderen dat zichtbaar is in de opening van je gehoorgang, kun het beste met een wattenstaafje gebruiken. Dit wattenstaafje mag absoluut niet dieper in je oor dan alleen het wattenpluimpje. Ga je wel dieper? Dan kun je daarmee ernstige gehoorschade veroorzaken. Met een wattenstaafje duw je oorsmeer dieper in je oor, in plaats van eruit. Hierdoor verhoogt de druk in je oor en is er meer risico op ontstekingen.

Daarnaast kun je, als je het wattenstaafje te diep duwt, per ongeluk een gaatje in je trommelvlies maken. Een beschadiging aan je trommelvlies kan blijvend gehoorverlies of zelfs tinnitus veroorzaken.

Metalen oorreiniger

Er zijn ook metalen oorlepeltjes om oorsmeer te verwijderen. Deze zijn erg veilig te gebruiken, aangezien ze open zijn en je het oorsmeer dus niet dieper in je oor kan duwen. Je schraapt het er makkelijk uit. Ook bij de metalen oorreiniger geldt: ga niet te diep met het lepeltje in je oor.

Olie

Vaak wordt baby-, sla- of olijfolie geopperd om van oorsmeerproblemen af te komen, Deze middelen lossen het oorsmeer niet op, maar kunnen het soms wel dunner maken, zodat het losweekt van de huid van je gehoorgang. Hierdoor kan het natuurlijke transport door de gehoorgang beter verlopen.

De huisarts(assistent) geeft deze tip ook vaak als je oren wilt laten uitspuiten en vraagt je enkele dagen van tevoren je oor te druppelen met wat druppels olie.

 1. Giet de olie in een druppelflesje en verwarm een beetje door het flesje onder de warme kraan of in je hand te houden. Verwarm de olie niet in de magnetron en test van tevoren goed de temperatuur.
 2. Kantel je hoofd en doe slechts een paar druppels olie in je oor.
 3. Houd je hoofd vijf minuten gekanteld zodat de olie z'n werk kan doen. Doe vervolgens het andere oor op dezelfde manier.
 4. Herhaal dit één of twee keer per dag.

Zoutoplossing

Je kunt oorsmeer eventueel ook verwijderen met zuiveringszout. Volg hiervoor het onderstaande stappenplan:

 1. Los een halve theelepel bakpoeder op in 60 milliliter warm water.
 2. Kantel je hoofd en druppel voorzichtig vijf tot tien druppels van de oplossing in je oor. Doe dit langzaam, druppel voor druppel.
 3. Laat de oplossing maximaal een uur in het oor zitten en spoel je oor vervolgens met water.
 4. Doe dit één keer per dag totdat het oorsmeer is verdwenen. Dit kan binnen een paar dagen al zijn. Druppel niet langer dan twee weken.

Oorkaars

Oorkaarsen worden al eeuwenlang toegepast bij diverse klachten aan het oor, ook voor het verwijderen van oorsmeer. Er wordt dan een soort kaars in het oor geplaatst. Deze zogenoemde ‘oorkaars’ wordt aangestoken en de warmte die vrijkomt bij het branden van de oorkaars activeert de bloedsomloop in het oor en stimuleert de afvoer van afvalstoffen. Daarnaast zou het de druk in het hoofd verminderen bij onder andere hoofdpijn, verkoudheid en ontstekingen van holtes.

Veel mensen zijn enthousiast over de werking. Toch waarschuwen veel experts voor de oorkaars. Zij zeggen dat oorkaarsen verwondingen kunnen veroorzaken, zoals brandwonden en kapotte trommelvliezen.

Libelle’s Ismay: “Ik probeerde een oorkaars tegen oorsmeer”

Bron: KNO, Healthline.

Dit is de beste en veiligste manier om oorsmeer te verwijderen Beeld Libelle / Getty Images
Dit is de beste en veiligste manier om oorsmeer te verwijderenBeeld Libelle / Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden