null Beeld

Op deze BN’ers kun je tijdens de Tweede Kamerverkiezingen stemmen

Zie je een bekende naam voorbijkomen op de kieslijst? Dat zou zomaar eens kunnen, want er zijn een hoop BN'ers die zich dit jaar verkiesbaar stellen. Vaak gaat het om lijstduwers. Iemand die niet gekozen wil worden, maar wel wil bijdragen aan de populariteit van zijn of haar partij.

Dit zijn de BN’ers op wie we dit jaar kunnen stemmen.

Babette van Veen

Babette van Veen kun je kennen als Linda Dekker uit Goede tijden, slechte tijden. Ze is lijstduwer voor de Partij voor de Dieren en is verkiesbaar op plek 41 van de partij. In een video van de PvdD vertelt ze dat ze een groot dierenliefhebber is en het klimaat ontzettend belangrijk vindt.

Johan Vlemmix

Sommige bekende Nederlanders kiezen ervoor om hun eigen partij op te richten. Johan Vlemmix heeft de Feestpartij opgericht. Een partij die staat voor ‘meer creativiteit en positievere politiek bedrijven’. “Onnodige uitgaves en negatieve sancties moeten verdwijnen. Al die complexiteit van procesmatige regeltjes en partijen die zich daarmee bemoeien kosten te veel geld en het levert te weinig op. Mensen mogen daardoor niet meer worden gedupeerd, maar ze moeten gelukkig worden. We moeten ervoor zorgen dat het leven een feest is voor iedereen”, aldus de zanger.

Lucille Werner

Presentatrice Lucille Werner staat een stuk hoger op de kandidatenlijst. De voormalig Lingo-presentatrice staat namelijk op plek 10 bij het CDA. Daarover zegt ze: "De ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, neem ik mee naar Den Haag om directer invloed te kunnen uitoefenen op het beleid. Zo’n Kamerlidmaatschap, daar krijg ik enorm veel energie van. Ik ga er alles aan doen om er de komende jaren voor jou te zijn. Met als diepste motivatie dat Nederland het allersterkste is als we kracht putten uit de diversiteit van ons allemaal en inzetten op gelijke kansen voor iedereen.”

Maarten van der Weijden

Onderaan de lijst van de VVD op nummer 80 staat zwemmer Maarten van der Weijden. Over zijn politieke ambities vertelt hij: "Ik ben dankbaar voor wat het leven en het land mij gegeven heeft. Een goede gezondheidszorg toen ik ziek werd op mijn negentiende, een goede opleiding en topsportklimaat en zelfs een financiële ondersteuning om olympisch goud te halen. Dit is niet vanzelfsprekend. Ik gun het anderen dat zij toegang hebben tot dezelfde mogelijkheden en kansen. Daar doe ik mijn stinkende best voor, door geld in te zamelen voor kankeronderzoek bijvoorbeeld, maar ik help ook graag mee via de politiek."

Maryam Hassouni

Actrice Maryam Hassouni kun je kennen uit de serie Dunya en Desi, Flikken Rotterdam en de film Soof. Samen met Babette van Veen staat ze op de lijst van de Partij voor de Dieren. Maryam staat net een stukje hoger: op plaats 37. Op Instagram schrijft ze: “Op mijn achttiende ben ik uit weerzin tegen de bio-industrie vegetariër geworden. Als er in een dorp eens per maand een koe zou worden geslacht en men dan alles van die koe zou gebruiken om ervan te leven, zou ik daar geen problemen mee hebben. Maar de manier waarop dieren in de bio-industrie nu worden mishandeld en misbruikt voor ons eten - nee.”

Romana Vrede

Romana Vrede is actrice, schrijver en theatermaker, maar we kennen haar ook als tafeldame bij De wereld draait door. Ze is verkiesbaar voor BIJ1 op plek 18. Daarover zegt ze: "BIJ1 is de enige partij die mij in al mijn intersecties erkent. Vrouw, zwart, queer, moeder van een kind met beperkingen, kunstenaar. Mijn zijn is in de huidige maatschappij een uitzondering, maar ik geloof dat iedereen een uitzondering is, zolang de norm eng, dat wil zeggen smal is."

Eric Corton

Presentator Eric Corton is lijstduwer voor GroenLinks op plaats 49. "Tof om met volle overtuiging als lijstduwer op deze mooie kandidatenlijst te mogen staan! Het is nu echt tijd voor andere keuzes. Voor een duurzaam groen, gelijkwaardig en inclusief Nederland. Daarom sta ik al jaren achter GroenLinks", vertelt Eric.

Weet je nog niet wat je wilt stemmen op 17 maart?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTLNieuws. Beeld: Brunopress

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden