Eikenprocessierups Beeld Getty Images/iStockphoto
EikenprocessierupsBeeld Getty Images/iStockphoto

Op déze dagen wordt er meer overlast van de eikenprocessierups verwacht

Een wandeling door het bos is straks een stuk minder ontspannen. De eikenprocessierups en zijn jeukende brandhaartjes laten zich met deze hoge temperaturen weer volop zien, meldt Weeronline.

Eva BredaGetty Images/iStockphoto

Met heel veel jeuk als gevolg.

Meer last van de eikenprocessierups

Zodra de temperaturen tegen de 30 lopen, is het oppassen geblazen voor de eikenprocessierups. Tijdens warme dagen wordt het te heet bovenin de boom waar de rupsen vaak verblijven en kruipen ze naar beneden, onderaan de boomstam. Hoe lager ze bij de grond zijn, hoe meer last wij mensen hebben van hun vervelende brandhaartjes.

Op woensdag en donderdag is de kans dat de rupsen afdalen groot. Vooral in het zuiden, waar de temperaturen lokaal soms oplopen tot 30 graden.

Blote huid

Daarbij zijn veel mensen deze dagen nog eens extra vatbaar voor de eikenprocessierups. Blote benen, voeten en armen komen natuurlijk veel sneller in aanraking met ronddwarrelende brandhaartjes die zorgen voor jeukbultjes.

Minder last dit jaar

Maar er is ook goed nieuws. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups verwacht dat de jeukrupsen dit jaar minder overlast dan voorheen geven. Vorig jaar zijn minder nesten geteld en minder eikenprocessievlinders uitgevlogen.

Eikenbomen

Hoe dan ook is het verstandig om op te passen rondom eikenbomen. Trek lange mouwen aan als je in het bos gaat wandelen. Ga niet op de grond zitten en blijf alert. Zie je een waarschuwingslint, een nest of een eikenboom? Pas dan op. De eikenboom herken je straks aan deze bladeren:

Eikenboom Beeld Unsplash
EikenboomBeeld Unsplash

Wat te doen bij jeuk?

Mocht je toch last krijgen van de brandhaartjes, dan is er gelukkig iets tegen te doen:

  • Voorkom krabben en wrijven
  • Spoel de huid zo goed mogelijk af met koel/lauw water
  • Verwijder brandharen van de huid met plakband of kleefpleisters
  • Doe kleding waarin brandharen zitten uit en was de gedragen kleding op 60°C
  • Ernstige allergische reactie, zoals ademnood? Bel 112

Bron: Weeronline.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden