null Beeld

Op déze plekken in Amsterdam en Rotterdam is een mondkapje verplicht

Op een aantal drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam is het dragen van mondkapje vanaf woensdag 5 augustus verplicht. Wie geen kapje draagt, riskeert een boete. 

Online redactie Libelle

Deze mondkapjesplicht moet ervoor zorgen dat het coronavirus zich niet verder verspreidt. Wel is belangrijk te weten dat deze maatregel losstaat van de 1,5-meter-afstandregel.

Amsterdam

In onze hoofdstad geldt de nieuwe regel voor onder meer de Wallen, Kalverstraat en Nieuwendijk. Hier is een mondkapje zowel op straat als in de winkels dag en nacht verplicht. Bij de markt in de Albert Cuypstraat en op Plein '40-'45 hoef je alleen tijdens markttijden een mondmasker te dragen.

Rotterdam

In Rotterdam moet iedereen tussen 06.00 en 22.00 uur een niet-medisch kapje dragen op de Coolsingel, de Lijnbaan, de Meent, het Nieuwe Binnenwegplein en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. Verder geldt de maatregel ook op markten op het Visserijplein, het Afrikaanderplein en de Binnenrotte. Net als in Amsterdam hoef je hier ook alleen een mondkapje te dragen als je ouder bent dan 13 jaar.

Boete

De mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam is een experiment en wordt later geëvalueerd om te kijken of het iets voor heel het land is. Volgens de veiligheidsregio's is het namelijk nodig om een mondkapje te dragen op plekken waar het krap en druk is. Hier zouden de andere maatregelen onvoldoende werken. Wie geen mondkapje draagt op bovengenoemde plekken en tijden kan een boete riskeren. Deze boete bedraagt 95 euro.

Wil je zelf aan de slag om een mondkapje te maken? Libelle’s creatievelingen hebben de officiële richtlijnen van de Belgische FOD Volksgezondheid omgezet in een stap voor stap te volgen patroon.

Ben je niet zo handig? Zo maak je binnen 1 minuut een mondkapje van een sok:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden